Rey el-Yevm gazetesi editörü Abdulbari Atvan; İran’ın Suriye’nin Deyrezor şehrindeki IŞİD mevzilerini uzun menzilli füzelerle vurmasının otuz yıllık süre zarfında birçok İran karşıtlarına, özellikle Arabistan’a vermiş olduğu bir mesaj olarak değerlendirdi. İranlı yetkililer, operasyonun gerekçesi olarak Tahran Meclis binasına düzenlenen terörist saldırıyı gösterdi.
İranlı yetkililer, Arabistan veliahttı Muhammed bin Selman’ın asılsız suçlamaları ve savaşı İran topraklarına çekeceği yönündeki tehditlerin yapılan operasyonun diğer gerekçesi olarak gösterildi.
Amerika Suriye’de Kürt Özerk Bölgesi oluşturma peşinde
Bu arada Suriye uçağının Amerika tarafından düşürülmesi görülmemiş bir provokasyon ve yeniden tekit edilmesi ise Amerika’nın Suriye Demokratik Güçlerini koruma isteği ve her türlü saldırıya karşı hazır olduklarını göstermenin yanında kuzey Suriye’de Irak Özerk Kürdistan’ına benzer bir oluşumu planladığı öngörülmektedir.
Suriye Demokratik Güçleri el-Tebege’yi kontrol altına alarak Amerika askeri üssüne çevirme olma ihtimali bulunmaktadır.
Suriye’de Peşmerge’ye benzer güç oluşturma
Bu güçler hali hazırda IŞİD’in Suriye’de sözde hilafetin başkenti olarak adlandırdığı el-Rakka’ya doğru ilerlemektedir. Bu ilerleme Amerikan gelişmiş silah ve askeri teçhizatlarının örneğin tank, zırhlı araçlar ve ağır topların sevkiyatından sonra gerçekleştiği izlenilmektedir. Görünen o ki, Irak’taki Peşmerge’ye benzer ve Amerika’nın himayesinde yeni Kürt devletinin temelleri atılmaktadır.
Türkiye’den vazgeçilmesi ve Rusya ile olan anlaşmanın ihlali
Dikkat çekici nokta şu ki, uzun süredir müttefikleri olarak değerlendirdiği Türklerden vazgeçtiler ve Rusya ile Suriye’de yapılan anlaşmayı da ihlal ederek anlaşmayı ayaklar altına aldılar. Kürtleri de kendi himayesinde stratejik müttefik olarak adlandırdılar.
Amerika’nın Rusya ve müttefikleri ile karşı karşıya gelme ihtimali
Amerika’nın ara karıştırması yüzünden şu günlerde Rusya, Suriye, Irak ve İran ile karşı karşıya gelme ihtimali ortaya çıktı. Öyle ki bu karşı karşıya gelme ihtimali savaşa dönüşme ihtimaline tebdil olabilir. Zira Amerika Trump gibi bir başkana sahip ve kendi ülkesinde kaybettiği sempatisini geri kazanmak için Rusya ile ilişkilerini ve Moskova’yı desteklediği yönündeki haberleri tekzip etme amacı gütmektedir.
Suriye ordusu, kontrolü altında olmayan bütün bölgeleri geri alma isteği ve hepsinden önce Halep, Humus, Hama ve Tedmur eyleminde olduğu gibi el-Rakka ve Deyrezor’u almak önem arz etmektedir. Ve aynı şekilde bütün çabalar Şam’daki bütün mahallelere nüfuz etmesini etkisiz kıldı.
Amerika Suriye’de ateşle oynuyor
Amerika gücünün azalmasından ötürü ve kendi himayesi altında savaşan silahlı muhalif güçler ile birlikte Suriye’de ateşle oynamaktadırlar. Hali hazırda bu silahlı muhalifler Suriye hükümetini yok etme hedefine ulaşamamışlardır.
Amerika ve Rusya’nın karşı karşıya gelmesi ile bölgeyi kapsayacak savaş ihtimali
Rusya ve müttefikleri ile her çeşit karşı karşıya gelme olasılığı bölgede savaş ateşini tetikleyebilir. Zira Rusya, Amerika’nın himayesinde Suriye topraklarındaki coğrafi ve demografik değişimi, etnik ve mezhepsel nedenlerden dolayı çeşitli bölgelere bölme isteği ve kırmızı hatların ihlalinin yanı sıra Suriye uçağının düşürülmesi karşısında sessiz kalmayacaktır.
Bu bağlamda, altı yıllık kanlı savaş ve Suriye ordusunun ve devlet kurumları arasındaki direnci üzerinde ve ülke üzerinde oynan bölme projesi her zamankinden daha çok zor bir hale gelmiştir. Amerika’nın öfkesini ve hayal kırıklığını yaptığı askeri provokasyonlardan açıkça görmekteyiz.