Kobani'nin IŞİD için önemi nedir?
IŞİD, Tel Abyad, (Şanlıurfa Akçakale karşısı) Carablus (Gaziantep'in Karkamış ilçesinin karşısı) ve Rakka'yı kontrol altında tutuyor. Bu üçgenin ortasında Kobani var. IŞİD Kobani'yi de alırsa, bölgeler arasında kesintisiz bir irtibat kuracak. Bu bölgelere doğru ilerlemesi de lojistik olarak kolaylaşacak.
Kobani'nin Suriye Kürtleri için önemi nedir?
PYD'nin Ocak ayında ilan ettiği üç kanton yönetimin coğrafi olarak ortasında duran alan Kobani. Kobani'nin yaklaşık 200 kilometre batısında Afrin, doğusundaysa Cezire kantonu var. Bu üç kanton arasında da Arap nüfus ağırlıklı bölgeler bulunuyor ve bu bölgeler IŞİD'in elinde. Kobani düşünce, diğer PYD kantonları da zayıflayacak. IŞİD de çok geniş bir alanda egemenlik kuracak.
Kobani'nin Türkiye için önemi nedir?
Kobani'nin karşısında Şanlıurfa'nın Suruç ilçesi var. İki yerleşim arasında da Mürşitpınar Sınır Kapısı bulunuyor. Kobani, IŞİD'in eline geçerse, Türkiye-Suriye arasındaki bir sınır kapısı daha IIŞİD2in denetimine geçecek. IŞİD şu anda Şanlıurfa Akçakale-Tel Abyad Sınır Kapısı'nı, Gaziantep-Karkamış kapısını ve Kilis Çobanbey-El Rai kapısını elinde tutuyor. Türkiye insani yardımlar ve geçişler dışında bu kapıları kapalı tutuyor.
Kobani'nin nüfusu nedir?
Kesin bir rakam olmamakla birlikte Suriye iç savaşından önce 200 bin civarında olan ve ağırlıklı olarak Kürtlerin oluşturduğu nüfus, savaştan sonra gelen göçlerle arttı ve PYD kaynaklarına göre bir milyona yaklaştı. Özellikle Halep, Şam ve Humus'un Kürt mahallelerinden Kobani'ye göç edenler oldu. Şehirde savaştan kaçan Türkmen ve Araplar da var.
IŞİD saldırısından önce Kobani'nin durumu neydi?
2014 yılının Ocak ayında PKK'nın Suriye kolu PYD'nin özerklik ilan ettiği Kobani'nin etrafı IŞİD ve diğer Suriyeli muhalif gruplarla çevriliydi. Türkiye sınırı ise, özerklik ilanından beri kapalı. Kobani'den özel izinle Türkiye'ye gelen bir PYD grubu, gıdaların bitmek üzere olduğunu söylemiş, sınırın açılmasını istemişti.
Ancak Türkiye'nin PYD'yi muhatap almak için 3 şartı bulunuyor. PYD'nin rejimle işbirliği yapmaması ve Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler'e (SMDK) katılması, Türkiye'nin güvenliğini tehdit edecek faaliyetler içinde olmaması ve özerlik ilanı gibi emrivaki oluşumlardan kaçınması.