Örgütün kurucusu Ebu Musab el-Zerkavi’nin merkeziyetçi liderliğinin aksine Ebu Bekir Bağdadi’nin örgütteki yönetim yetkilerini yardımcıları arasında bölüştürdüğü, en önemli yardımcılarının ise Saddam rejimi döneminde Irak ordusunda görev yapan komutanlar olduğu açıklandı.
İngiliz Daily Telegraph gazetesinin haberine göre Irak güvenlik güçlerinin 5 Haziran’da IŞİD liderlerinden Ebu Abdurrahman Bilavi’nin evine yaptığı baskında hilafet ilan eden örgütün teşkilat yapısını gösteren belgeler ele geçirildi.
Ele geçirilen belgeler sayesinde Ebu Bekir Bağdadi’nin gücünün arkasındaki iki kişinin kimliğinin de belirlendiğinin ifade edildiği haberde bu kişilerin Ebu Ali el-Enbari ve Ebu Muslim el-Turkmani olduğu bildirildi.
Ebu Ali el-Enbari’nin, Saddam rejimi döneminde Irak ordusunda görev yapan tuğgeneral rütbesinde bir komutan olduğunun belirtildiği haberde Ebu Muslim Turkmani’nin de Saddam dönemindeki Irak istihbarat servisinde binbaşı rütbesiyle görev yaptığı açıklandı.
IŞİD’in hilafet devletini yönetecek örgütsel yapının bu Enbari ve Turkmani tarafından belirlendiği bildiriliyor.
Neyneva ve Selahaddin kentlerini ele geçirdikten sonra çok miktarda paraya ve silaha da el koyan IŞİD Lideri Ebu Belir Bağdadi’nin örgütün kurucusu olan Ebu Musab Zerkavi’nin aksine merkeziyetçi davranmadığı, yetkileri yardımcıları arasında paylaştırarak bir kabine kurduğu belirtiliyor.
IŞİD’in hilafet devleti şeması
Musul ve Tıkrit’i aldıktan sonra ismini ‘İslam Devleti’ olarak değiştiren IŞİD’in en tepesindeki isim Ebu Bekir Bağdadi.
Asıl adı İbrahim el-Bedri olan Ebu Bekir Bağdadi, halife sıfatıyla örgütün bir numaralı ismi.
Örgütün ikinci ismi, Ebu Muslim el-Turkmani. Asıl adı Fadıl Hayali olan Turkmani’nin Saddam dönminde Irak istihbarat servisinde subay olarak görev yaptığı bildirildiyor.
IŞİD kabinesi
IŞİD’in bakanlar kurulu niteliğindeki kabinesi ise şu isimlerden oluşuyor:
1- Adnan İsmail Necm: Ebu Abdurrahman el-Bilavi olarak tanınıyordu. Saddam döneminde Irak ordusu komutanlarından olan Bilavi, hilafetin de askeri sorumlusuydu. Bilavi, 5 Temmuz’da Musul’da öldürüldü.
2- Abdullah Ahmed Meşhedani: Ebu Kasım olarak tanınan Meşhedani, örgüte militan kazandırmaktan sorumlu olduğu bildiriliyor.
3- Muhammed Hamid el-Duleymi: Ebu Hacer el-İsafi adıyla tanınan Duleymi, örgütün diğer birimleriyle irtibatlarından, eğitim ve koordinasyonundan sorumlu.
4- Muvaffak Mustafa el-Kermuş: Ebu Salah olarak tanınan Kermuş, mali işlerden sorumlu.
5- Abdulvahid Hudayr Ahmed: Ebu Luay olarak tanınan Ahmed, genel güvenlikten sorumlu.
6- Beşşar İsmail el-Hamdani: Ebu Ahmed olarak tanınan Hamdani, cezaevlerinde bulunanlardan sorumlu.
7- Şevket Hazım el-Ferhat: Ebu Abdulkadir olarak tanınan Ferhat, genel idareden sorumlu.
Savaş bürosu
Örgütün genelkurmayı olarak nitelenebilecek olan biriminde ise şu isimler yer alıyor:
1- Hayri Abd Hamud el-Tani: Ebu Kefah olarak tanınıyor. Bombalamalardan sorumlu.
2- Avf Abdurrahman el-Afri: Ebu Suca olarak tanınıyor. Hilafet devletinde iç toplumsal işlerden sorumlu.
3- Faris Riyad el-Naimi: Ebu Şeyma olarak tanınıyor, silah depolarından sorumlu.
İl sorumluları
1- Ahmed Abdulkadir el-Ceza: Ebu Meysere diye tanınıyor. Bağdat sorumlusu.
2- Adnan Latif Suveydavi: Ebu Mehned Suveydavi olarak tanınıyor, Saddam dönemi Irak ordusu komutanlarından. El-Enbar sorumlusu.
3-Rıdvan Talib el-Hamduni: Ebu Cernas olarak tanınıyor. Irak-Suriye sınırından sorumlu.
4- Ahmed Muhsin el-Cuheyşi: Ebu Fatıma olarak tanınıyor. Orta Fırat illeri sorumlusu.
5- Nime Abd Naif el-Cuburi: Ebu Fatıma olarak tanınıyor, Kerkük sorumlusu.
6- Visam Abd Zeyd el-Zubeydi: Ebu Nebil olarak tanınıyor. Selahaddin ili sorumlusuydu, bu ay öldürüldü.
Çoban ve çoban köpekleri
Örgütün bu yapısını değerlendiren Iraklı güvenlik analistlerinden Hişam el-Haşimi, “Ebu Bekir Bağdadi’yi bir çoban olarak düşünürsek, yardımcılarını da çoban köpeklerine benzetebiliriz. Bunlar olmadan Bağdadi’nin hiçbir gücü yok” dedi.