Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Yine Aynı Senaryo: Kimyasal Silah

Beyaz Saray nisan ayında Suriye?de kimyasal silah kullanıldığı yönünde istihbarat olduğunu açıklamış ancak delillerin sağlamlaştırılması gerektiğini söylemişti.  

14 Haziran 2013
Yine Aynı Senaryo: Kimyasal Silah

Ulusal Güvenlik Konseyi Danışman Yardımcısı Ben Rhodes dün gazetecilere yaptığı açıklamada, Esad resjiminin sarin gazı dahil kimyasal silah kullandığının kesin olduğunu söyledi. Kongre’yi ve müttefiklerini de bilgilendirdiklerini ekleyen Rhodes, Esad rejiminin geçtiğimiz yıl içinde muhaliflere karşı çeşitli kereler ancak düşük miktarda sarin gazı kullandığını öne sürdü. Kimyasal silah kullanımı nedeniyle en az 100-150 kişinin hayatını kaybettiğini söyleyen Rhodes bu rakamın daha da yüksek olabileceğini hatırlattı. Rhodes ellerindeki bilgiye dayanarak kimyasal silahların hala Esad’ın kontrolünde olduğunu da ifade etti.

Askeri destek verilecek

Ben Rhodes nisan ayında yapılan ilk açıklamanın ardından Barack Obama’nın istihabrat birimlerine araştırmalarını derinleştirmeleri yönünde talimat verdiğini söyledi. Ellerindeki bilgiyi haftalardır değerlendirdiklerini kaydeden Rhodes, sonunda bunu kongre ve kamuoyu ile paylaşacak kadar emin olduklarını söyledi. Ben Rhodes “Obama kimsayasal silahların kırmızı çizgi olduğunu, oyunun kurallarını değiştireceğini söylemişti. Gerçekten de değiştirdi” dedi. Suriye’de muhalefete askeri ve politik yardımın nisan ayından beri artırıldığına dikkat çeken Rhodes, bundan sonra da muhalefeti her iki alanda da güçlendirmek için desteklerini artıracaklarını söyledi.

ABD’nin elinde birçok seçenek olduğunu hatırlatarak bundan sonraki adıma kendi ritmlerinde karar verecekleini söyleyen Rhodes, uçuşsa yasak bölge ile ilgili henüz bir kararları olmadığını kaydetti. Ben Rhodes Rusya’nın da mevcut istihbarat konusunda bilgilendirildiğini kaydetti. Beyaz Saray, Suriye’de politik bir çözümü tercih ettiklerini tekrarladı.

Irak'ı Hatırlattı

Suriye'de kullanıldığı iddia edilen kimyasal silahlar, Irak'ın işgaline de bahane oluşturmuştu. Uzun süren aramalara rağmen bulunamayan kimyasal silahlar, ABD'nin işgali için sadece bahane oluşturmuştu. Aynı senaryonun gündem edilmesinin, Suriye'yi işgal etmek için ortaya atıldığı düşünülüyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.