ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Türkiye ile İsrail arasındaki uzlaşıyı, bölgede barış ve istikrar hedefinin geliştirilmesine katkı sağlayacak çok önemli bir gelişme olarak niteledi.
Kerry, yaptığı yazılı açıklamada, ''Türkiye ile İsrail arasındaki uzlaşı, bölgede barış ve istikrar hedefinin geliştirilmesine katkı sağlayacak çok önemli bir gelişme. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bunu mümkün kılmak için gereken liderliği göstermelerinden dolayı büyük bir takdiri hak ediyor'' ifadelerini kullandı.
Kerry, açıklamasında şunları kaydetti:
''Bu akşam İsrail Başbakanı Netanyahu ile de konuştuğum gibi, bu, İsrail'e bölgede karşılaştığı birçok zorlukla başa çıkmasında yardım edecek. Anlaşmanın ve ilişkilerde tam normalizasyonun süratli biçimde hayata geçirilmesini arzuluyoruz, böylece Türkiye ve İsrail, ortak çıkarlarını ilerletmek için birlikte çalışabilirler.''
İsrail: Ambargo Kalkacak Sözü Vermedik
İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Yaakov Amidror, ülkesinin ambargonun her halükarda kalkacağı yönünde bir söz vermediğini, ihtiyaç duyulması halinde ambargonun sıkılaşabileceğini söyledi
İsrail, Gazze ambargosunu kaldırma sözü vermedi. Yaakov Amidror, güvenliği tehdit edecek durumların olması halinde, ambargonun daha da sıkılaştırılabileceğini söyledi.
Mavi Marmara saldırısı sonrası ölen 9 kişinin ailesinden ve Türk halkından özür dilediği söylenen Netanyahu'nun ve İsrail tarafının aslında ambargonun kaldırılması yönünde bir teminat vermediği belirtildi.
İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Yaakov Amidror, İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, "Biz, her şart altında Gazze'ye bütün şeylerin transferi konusunda bir söz vermedik" şeklinde konuştu.
Amidror saldırı ihtimaline vurgu yaparak, "Türklerle yaptığımız antlaşma sebebiyle, Gazze'de olanlara cevap verme hakkımızdan vazgeçmeye niyetli değiliz" diye konuştu.
Antlaşmanın İsrail'in çıkarlarına olduğunu söyleyen Amidror, özrün Suriye'deki durumdan kaynaklandığını da doğruladı.
"ABD BASKI YAPMADI"
Ayrıca, İsrailin Kanal 2 televizyonuna da demeç veren Amidror, "Bizim ve Türkiye'nin arasında kimyasal silahlara sahip bir ülke var." şeklinde konuşarak Suriye meselesine gönderme yaptı.
Amidror, özür kararı almalarınında ABD baskısı olmadığını ileri sürdü. Netanyahu dün yaptığı açıklamada, "Değişen gerçekler, bölgedeki ülkelerle ilişkilerimizi yeniden ele almamızı gerektirdi. Suriye krizinin sürekli kötüleşmesi en önemli kaygımız." ifadelerine yer vermişti.
Suriye'de gelişmiş silahların farklı unsurların eline geçmeye başladığını belirten İsrail başbakanı, "En çok korktuğumuz da kimyasal silahların terör gruplarının eline geçmesidir." demişti.
TÜRKİYE'NİN ÜÇ ŞARTI
Türkiye, Mavi Marmara sadırısı sonrası İsrail tarafından üç ana şey talep etmişti; özür, tazminat ve ambargonun kaldırılması.
Özür sonrası Başbakanlık tarafından yapılan açıklamada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığı telefon görüşmesinde Mavi Marmara baskını sebebiyle Türk halkından özür dilediği, tazminat ödemeyi kabul ettiği ve Gazze dahil Filistin topraklarına sivil halkın kullanacağı malların girişine ilişkin kısıtlamaları kaldırmayı kabul ettiği bildirmişti.