Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Alevilik Ayrı Bir Din Değildir

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile kurultayın ardından CHP Genel Merkezi'nde Bugün gazetesinden Seda Şimşek'e konuştu. 

24 Temmuz 2012
Alevilik Ayrı Bir Din Değildir

Alevilik Müslümanlığın bir parçasıdır. Aynı Allah'a inanıyorsunuz, aynı Peygamber'e, aynı kitaba inanıyorsunuz. Farklı bir din olabilir mi?

Milletvekiliniz Hüseyin Aygün "Alevilik bir din" dedi, diğer milletvekiliniz Sabahat Akkiraz "Bu provokasyon" diye tepki gösterdi, size göre hangisi doğru, Alevilik bir din midir?

Bir inançtır, Müslümanlığın bir parçasıdır. Aynı Allah'a inanıyorsunuz, aynı Peygamber'e, aynı kitaba inanıyorsunuz. Farklı bir din olabilir mi? Hayır. Ayrıca ben din konusunun siyasette kullanılmasını istemem. Hiç kimsenin elinde bir başkasının inancını ölçebilecek terazi de yoktur. O halde Allah ile kul arasındaki o manevi, yüce duyguya birisinin, hele bir siyasetçinin aradan girmesi hiç doğru değil. Bu temiz duyguyu, inancı siyasete alet etmeyi hiç doğru bulmam. Herkes kendi inancını özgürce yaşayabilmeli ve herkes bir başkasının inancına saygı göstermeli. Müslümanlık'ta tasavvuf, dini düşünen, manevi duyguları en yoğun yaşayan insanların alanıdır. O alanı okuruz, öğreniriz, manevi dünyamızda yaşarız ama o alanı siyasete malzeme etmemeliyiz. Mevlana'ya, Hacı Bektaş-ı Veli'ye, Sarı Saltuk'a, Aşık Sümmani'ye, Karacaoğlan'a, Yunus Emre'ye haksızlık etmiş oluruz. Onlar hiç siyaset yapmadılar, inançlarını insanlık felsefesi ile yoğurdular. Geleceğe, aydınlığa bir toplumun nasıl taşınacağını gösterdiler.

YENİ ÇALDIRANLAR YAŞANMASIN

Çaldıran'a, Şah İsmail'e bakışınız nedir?  "1. Çaldıran hataydı, ikincisi asla olmayacak" ifadesine katılıyor musunuz?

Çaldıran Savaşı, Şah İsmail ile Yavuz Sultan Selim arasındaki kavga bir iktidar kavgasıdır. İkisi de Türk, ikisi de kararlı, ikisi de sevilen, tarihin önemli liderleridir. Şah İsmail de Yavuz Selim de Müslüman'dır. Liderler bazen çatışırlar. Liderlerin çatışması, topluma acı bedeller ödetebilir, ödetti de zaten. Artık o ağır bedeller ödetilmemeli. Yeni Çaldıranlar asla olmasın. Tarihin derinliklerinde insanlar büyük acılar yaşamıştır. O nedenle 21. yüzyılda liderlerin kısır çekişmelerin ötesinde, topluma refahı, gönenci verecek bir anlayışla, çatışma kültüründen arınarak yollarına devam etmeleri isteniyor. Yeniden barışı, sevgiyi, hoşgörüyü topluma egemen kılmamız lazım.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.