Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Ankara: Ne Yapacaksanız Hemen Yapın

BM ve Arap Birliği'nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan önceki akşam Ankara'da Başbakan Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bir araya geldi. 

14 Mart 2012
Ankara: Ne Yapacaksanız Hemen Yapın

Görüşmelerde Annan'a uluslararası camianın elini çabuk tutması mesajı verildi. Annan, dün de Ankara'da Suriyeli muhalifleri dinledi. Esed'den cevap beklediğini vurgularken, "Bu cevabı aldığımızda nasıl bir tepki vereceğimizi de bilmiş olacağız." dedi.

Eski BM Genel Sekreteri olan Kofi Annan, Şam'da Suriye lideri Beşşar Esed'e ilettiği yol haritasının ayrıntılarını da hem Ankara'ya hem de dün görüştüğü Suriyeli muhaliflere anlattı. Beş maddelik yol haritası şu noktalardan oluşuyor:

1. Ateşkes ilan edilmesi ve bunun BM Güvenlik Konseyi'nden çıkacak kararla bağlayıcı hale getirilmesi. BM ve Arap Ligi gözlemcilerinin ateşkesi denetlemesi.

2. İnsanî yardım ulaştırılması.

3. İçinde muhalif Suriye Milli Konseyi (SMK) üyelerinin de yer alacağı bir birlik hükümeti kurulması

4. Seçim yasasının hazırlanması

5. BM ve Arap Ligi gözetiminde meclis ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılması.

Kofi Annan ile görüşmesinin ardından basına konuşan SMK Başkanı Burhan Galyun, "Şu anda dönüm noktasındayız. Ya Suriye yönetimi, halkının taleplerine kulak verecek ya da yönetim, halkını öldürmeye devam ederse kötü bir sürece girilecek." dedi. Galyun, bazı ülkelerin kendilerine silah sözü verdiğini söyledi, ancak bu ülkelerin ismini vermedi.

Galyun, Ankara'da Annan ile bir araya gelirken, başkanı olduğu Suriye Milli Konseyi'nden önemli bir istifa haberi geldi. Esed rejiminin önde gelen muhaliflerinden biri olan Haişam el-Maleh, örgütte bir kaos ortamı yaşandığını, hiçbir politika geliştirilemediğini belirterek istifa etti. Kendisini başka muhalif liderlerin de izleyeceğini söyledi. Maleh'in istifası, bölünmüş durumdaki muhalefeti tek ses haline getirme çabalarına büyük darbe olarak görülüyor. Bu arada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ilki Tunus'ta gerçekleşen 'Suriye'nin Dostları' toplantısının ikincisinin İstanbul'da 2 Nisan'da düzenleneceğini açıkladı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.