Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Erdoğan'dan Bağdat'a Haşimi Telefonu

Başbakan Erdoğan, "Haşimi ile ilgili dava çerçevesinde gerilimi düşürecek adımlar atılmalı" dedi. Mesut Barzani ise Bağdat'ta yapılırsa ''ulusal konferans''a katılmayacağını duyurdu! 

11 Ocak 2012
Erdoğan'dan Bağdat'a Haşimi Telefonu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Irak Başbakanı Nuri El Maliki arasında dün akşam bir telefon görüşmesi yapıldı. Erdoğan, Iraklı meslektaşına ABD askerlerinin Irak'tan çekilmesinin ardından mezhepçi ve etnik bir kutuplaşmadan endişe ettiğini belirterek, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi’yle ilgili dava çerçevesinde gerilimi düşürecek adımlara ihtiyaç olduğuna değindi.

Başbakanlıktan alınan bilgiye göre El Maliki’nin Başbakan Erdoğan'a geçmiş olsun dileklerini ilettiği görüşmede, esas itibarıyla Irak’taki son gelişmeler ele alındı.

Başbakan Erdoğan'ın El Maliki’ye, ABD askerlerinin Irak’tan çekilmesinin ardından ülkede gözlenen mezhepçi ve etnik kutuplaşmaların geri dönüşü olmayan bir kaosa dönüşmesinden endişe duyduğunu ifade ettiği kaydedildi.

El Maliki’ye, hükümet ortakları arasında itidal, sağduyu ve suhuletle hareket etmenin sağlanması noktasında başbakan olarak büyük bir sorumluluk düştüğünü hatırlatan Erdoğan, koalisyon ortaklarına duyulan kuşkunun husumete dönüşmesinin demokrasiyi olumsuz etkileyeceğine de dikkati çektiği vurgulandı.

Başbakan Erdoğan'ın Iraklı mevkidaşına, toplumsal barışın sağlanması ve Irak’ın dünyaya verdiği görüntü açısından siyasi şahsiyetlerle ilgili davaların siyasallaştırılmaksızın, baskı uygulanmaksızın ve objektif şekilde yürütülmesinin hayati önem taşıdığı hatırlatmasında da bulunduğu bildirildi.

Türkiye’nin Irak politikasının temel dayanak noktasının, Irak'ın egemenliğinin, toprak bütünlüğünün ve siyasi birliğinin muhafazasından geçtiğini kaydeden Erdoğan, Irak halkının barış, demokrasi ve refah içinde yaşamasından en çok Türkiye'de yaşayanların mutluluk duyacağını Maliki'ye aktardığı vurgulandı.

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi ile ilgili davayı da hatırlatan Başbakan, "Bu çerçevede gerilimi düşürecek adımlar atılması gerektiğine” dikkat çekti.

Başbakan Erdoğan, siyasi şahsiyetlerle ilgili davaların siyasallayştırılmadan objektif şekilde yürütülmesinin önemine işaret etti.

Barzani konferansa gitmiyor!

Öte yandan, Irak'ın kuzeyindeki Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin, Bağdat'ta yapılması halinde ''ulusal konferans''a katılmayacağı bildirildi.

Irak'ın kuzeyindeki Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanlık Divani Başkanı Fuad Hüseyin, yaptığı açıklamada, Irak'taki siyasi krizin aşılması için siyasi tarafları toplayacak ulusal konferansın Bağdat'ta düzenlenmesi halinde Mesut Barzani'nin katılmayacağını belirtti.

Barzani'nin, Bağdat'ta düzenlenebilecek bir konferansa neden katılmayacağını açıklamayan Hüseyin, ''Bütün tarafların anlaşması halinde konferansın Kürt bölgesinde yapılması için hazırız. Siyasi tarafların konferansın yapılması ve başarılı olması için görüşmelerinin başarılı geçmesini temenni ediyoruz'' dedi.

Eski Başbakan Eyad Allavi'nin başkanlığındaki El Irakiye Bloku, Başbakan Nuri Maliki'nin devleti yönetim biçiminden duyulan rahatsızlıktan dolayı Meclis içindeki üyeliklerini 17 Aralık'ta askıya almasıyla siyasi kriz patlak vermişti. Bu olaydan bir gün sonra Maliki'nin Milli Meclisten, El Irakiye'nin kurmaylarından olan Salih Mutlak'ın dokunulmazlığının kaldırılmasını talep etmesi ve Irak Yüksek Yargı Konseyi'nin Cumhurbaşkanı yardımcısı ve El Irakiye kurmaylarından Tarık El Haşimi hakkında 19 Aralık'ta tutuklama ve seferden menetme kararı vermesi krizin büyümesine yol açmıştı.

Bu arada, yaklaşık bir aydan beri ülkenin kuzeyindeki Süleymaniye şehrinde bulunan ve Haşimi krizinden sonra Bağdat'a gelişini erteleyen Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, krizin aşılması için daha önce ortaya attığı ''ulusal konferans'' fikrini hayata geçirmek için siyasi taraflarla görüşmelerde bulunmak üzere dün Bağdat'a geri döndü.

Talabani ve Irak Milli Meclisi Başkanı Usame Nuceyfi, 27 Aralık'ta Süleymaniye şehrinde yaptıkları görüşmede Irak'taki siyasi krizin aşılması için tüm siyasi tarafların bir araya geleceği ''ulusal konferans'' adı altında bir konferansın düzenlenmesi konusunda hem fikir olduklarını açıklamıştı.

Eski Başbakanlardan İbrahim El Caferi'nin başkanlığındaki ve Maliki'nin üyesi olduğu Ulusal İttifak'ı, konferansın Kürt bölgesinde düzenlenmesine karşı olduğunu ve konferansın Bağdat'ta düzenlenmesinden yana olduğunu dile getirmişti. El Irakiye Bloku Başkanı İyad Allavi, geçen pazar yaptığı açıklamada, El Irakiye üyeleri Tarık El Haşimi, Başbakan Yardımcısı Salih Mutlak ve Maliye Bakanı Rafi El İsavi'nin evlerinin kapısı önünde tankların bulunması sebebiyle konferansın Bağdat'ta düzenlenmesinin mümkün olmadığını, konferans için en uygun yerin Kürt bölgesinde bulunan Süleymaniye şehrinin en uygun yer olduğunu söyledi.

Başbakan Nuri El Mailiki, daha önce yapmış olduğu açıklamada, konferansın son hazırlıklarının yapılması için Talabani'nin Bağdat'a dönmesi gerektiğini ve Talabani'nin Bağdat'a dönmesinden sonra konferansın düzenlenebileceğine dikkati çekmişti. Öte yandan, Irak'ta uzun süreden beri mevcut olan siyasi krizin aşılması için genç Şii lider Mukteda Sadr, geçen haziran ayında ulusal konferansın düzenlenmesi için çağrıda bulunmuştu. Irak Yüksek İslam Konseyi Başkanı Seyyid Ammar El Hekim de, daha önce ülkedeki siyasi anlaşmazlıkların çözümü için tüm siyasi tarafların temsilcilerini yuvarlak masa etrafında toplanması için çağrıda bulunmuştu.

Dunyabulteni.net

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.