Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

İran'dan Türkiye'ye Nükleer Teklif

Nükleer santral kurma aşamasındaki Türkiye´ye, nükleer programı nedeniyle batının hedefinde olan İran´dan bir teklif geldi. 

16 Kasım 2011
İran'dan Türkiye'ye Nükleer Teklif

Üst düzey İranlı yetkili Muhammed Cevad Laricani, ülkesinin, tartışmalı nükleer teknolojisini komşularıyla paylaşmaya istekli olduğunu ve Türkiye´ye nükleer santral inşasında yardım edebileceğini söyledi.

Laricani, New York´ta gazetecilere yaptığı açıklamada, "nükleer teknolojilerini komşu ülkelerle paylaşmaya çok hazır olduklarını" ifade etti.

Laricani, "Türkiye yıllardır nükleer enerji santrali yapmaya çalışıyor, ancak Batı´da hiçbir ülke onlar için inşa etmeye istekli değil" dedi.

Muhammed Cevad Laricani, bu bağlamda Nükleer Silahsızlanma Anlaşması çerçevesinde Ortadoğu´daki diğer ülkelerle de işbirliği yapmaya hazır olduklarını belirtti.

İran İnsan Hakları Yüksek Konseyi ile Matematik ve Fizik Enstitüsü´nün başkanı olan Muhammed Cevad Laricani, aynı zamanda parlamento başkanı Ali Laricani´nin kardeşi.

İran nükleer programı 1950’lerde Barış için Atom programının bir parçası olarak ABD’nin yardımı ile başlatıldı. ABD’nin ve Batı Avrupalı hükümetlerin İran’ın nükleer programına desteği, cesaretlendirmesi ve katkısı 1979’da Şah rejimini deviren İslami devrime kadar sürdü.

İran’ın ilk nükleer santrali Buşehr-I’in Mart 2008’de üretime geçmesi beklenmekteydi. Ancak 4 Eylül 2011 tarihi itibariyle bu tesis devreye alınmış bulunuyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.