Lübnan Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanı Adnan Mansur Kahire’de düzenlenen Arap Birliği oturumunda; ülkesinin Suriye’nin üyeliğinin dondurulmasına yönelik kararı reddettiğini vurgulayarak, bu adımın durumları daha çok karmaşıklaştıracağını ve bölge istikrarı ile güvenliğine hizmet etmeyeceğini ifade etti.
Komisyon önünde yaptığı konuşmada, karar tasarısının üçüncü ve dördüncü bentlerinin uluslar arası arenada ve siyasi ile ekonomik açıdan akıbeti tehlikeli sabıkalar kapsadığına işaret eden Mansur, bentlerin müşterek Arap çalışması ve bölgedeki barış çalışmalarının temellerini zayıflatmakla birlikte bir bütün olarak birliğin güvenilirliğini teraziye yatıracağını ifade etti.
Lübnan Dışişleri Bakanı, Arap Birliği’nin, durumu kimilerinin beklentisi içinde olduğu koşullar içine sürüklemek için değil; Suriye’nin krizi aşması, Suriye’de ulusal birlik ve egemenliğin, güvenlik ve istikrarın korunmasının yanı sıra bölgede güvenlik ve istikrar için yardıma davet edildiğine işaret etti.
Suriye’ye karşı içeride ve dışarıda yürütülen ve planlanan yıkıcı kışkırtmalara ve haddini aşan medya hamlelerine karşı tutum sergilenmemesi halinde, ateşin herkesin üzerine körükleneceği uyarısında bulunan Mansur, Suriye ile ilgili daha ilk toplantıdan beri kimi tarafların Suriye’nin birlik üyeliğinin dondurulması yönünde niyetleri olduğuna dikkat çekti.
Genel sekreterliğin raporu okunmadan, rapor incelenip tartışılmadan direkt karar alındığını vurgulayan Bakan Mansur, toplantı esnasında daha çok görüşme yapılmasına müsamaha gösterilmediğine de dikkat çekerek, “Lübnan ve Yemen kararı reddetmiştir. Irak da çekimser kalmıştır. Karar da hemen alınarak oturum kapatılmıştır” dedi.
Lübnan’ın al-Manar Televizyon kanalına açıklamada bulunan Lübnan Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanı Adnan Mansur, Arap Birliği kurucularından ve birliğe üye bir ülke olarak Suriye’ye karşı dün Arap Birliği’nde alınan kararın tehlikeli bir gösterge teşkil ettiğini vurgulayarak, bunun çözüme yardımcı olmayacağını belirtti.
Debbağ: Oylama Yöntemi Kabul Edilemez
Diğer taraftan Irak Hükümeti Sözcüsü Ali Debbağ, Irak Televizyonu’na yaptığı açıklamada, dün Suriye ile ilgili alınan kararın oylama yönteminin kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, yapılan oylamanın bire iki ölçü politikası olarak vasıflandırılabileceğini ve oylamanın daha iyi olmasının mümkün olduğunu kaydetti.
Arap Birliği’nin, sorunların çözüme kavuşturulduğu bir “Arap Evi” olması, Suriye’de durumun uluslar arası mesele haline getirilmemesi ve dış müdahalelere zemin oluşturulmaması çağrısını ilk yapanın Irak Hükümeti olduğuna işaret eden Debbağ, “Bu karar, Irak ve diğer Arap ülkeleri için önemli olan Suriye’deki güvenliğe, zarar verecektir” vurgusu yaptı.
Muhalefetle diyalogu desteklediklerini dile getiren Debbağ, ülkesinin Kahire’de düzenlenen uzlaşma toplantısına katıldığını hatırlatarak, kabul edilebilir tek çözüm yolu olduğundan dolayı Suriye Hükümeti’ne muhalefetle doğrudan diyaloga girme çağrısında bulunduklarını belirtti.
Bazı ülkelerin Suriye’de yaşanan durumdan daha zor koşullar içinde olduğunu kaydeden Irak Hükümet Sözcüsü, “Ancak Arap Birliği bu ülkelere karşı sesini yükseltmemiştir” diyerek, Mısır’ın katılmadığı toplantıda belli ülkelerin birlik üzerinde büyük etkiye sahip ve karar alma mekanizmasını kontrolü altında bulundurmasından dolayı üzüntü duyduğunu ifade etti.
Suriye Hükümeti ile iletişim kanalının kaybolmasına neden olacağından dolayı, Suriye’nin üyeliğinin dondurulması konusuna Irak olarak toplantıda karşı çıktıklarına işaret eden Debbağ, dolayısıyla Arap kararının değerini yitireceğini savunarak, “Ki bizler muhalefetle diyalogdan yanayız. Ama Suriye meselesini uluslar arası arenaya taşıyacak bu zorlayıcı yöntemle değil” dedi.
Arapların kabul edilebilir çözüm üretmekten aciz olmasıyla, Arap ülkelerinin davayı BM’ye taşımasının tehlikelerine yönelik uyarıda bulunan Debbağ, “Arap Birliği’ndeki bire iki ölçü yöntemi ve Arap Birliği’nin kararı üzerinde tahakküm kuran bazı ülke ve odakların varlığı kabul edilemez ve Irak bunu reddetmektedir” vurgusu yaptı.
Suriye’ye verilen fırsatın, girişimi sayılı günler içerisinde uygulamasını istemesiyle ilginç olduğunu belirten Debbağ, çözüme ulaşma hedefiyle muhalefetle uzlaşıya varması için Suriye hükümetine yeni bir vizyon empoze edilmesi ve Arap girişiminin genişletilmesinin mümkün olduğuna dair Irak olarak kanaatleri bulunduğunu kaydetti.
Konuyu BM’ye taşıma ile birlikte uluslar arası müdahaleden bahsetmenin, Suriye’nin güvenliğine zarar vereceğini vurgulayan Irak Hükümet Sözcüsü, bir komşu ülke olarak Irak’ın bu yönde büyük endişe ve korkuları olduğunu dile getirdi.
Debbağ, “Bizler, Suriye ile sınırı olmayan Katar gibi değiliz. Onun çıkarları sarsılmaz. Bizim Suriye, Ürdün ve diğer komşu ülkeler ile doğrudan çıkarlarımız söz konusudur. Durumların Irak’ta meydana gelmesinden endişe duyduğumuz bir gelecek ve mekanizmaya doğru ilerlemesinden korkuyoruz. Ve Irak’taki siyasi durumumuz, diğer ülkelerden çok daha fazla endişe duymamıza neden oluyor. Bu da bizim hakkımızdır” diyerek sözlerini noktaladı.
13 Kasım 2011