Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

ABD: İran'a Saldırı Riskli

ABD Savunma Bakanı Panetta, İran'ın nükleer programına darbe vurmak için düzenlenecek askeri harekatın istenmeyen sonuçlar doğuracağını ve Tahran'ın hedeflerini en fazla üç yıl geciktireceğini söyledi. 

11 Kasım 2011
ABD: İran'a Saldırı Riskli

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, İran'a karşı bir askeri harekatın ''istenmeyen sonuçlar doğurabileceği'' uyarısında bulundu.

Amerikalı Bakan, olası saldırının İran'ın nükleer çalışmalarını en fazla üç yıl geciktirebileceğini söyledi.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu salı günü, İran'ın nükleer araştırmalarının nükleer silah kapasitesine erişme amacı taşıdığını öne sürmüştü.

Panetta Washington'da gazetecilerin sorularını yanıtlarken, ''İstenmeyen sonuçlar konusunda dikkatli olmalısınız'' dedi ve saldırının İran'ı yapmak istediklerinden caydıramayabileceğini vurguladı.

Amerikalı Bakan, ayrıca ''Daha da önemlisi, bölgede ciddi etkileri olabilir, ayrıca bölgedeki Amerikan güçleri üzerinde de. Bunların hepsinin dikkatli ele alınması gerektiğini düşünüyorum'' dedi.

Panetta, İran'a tavrını değiştirmesi için ''en sert ekonomik yaptırımları ve diplomatik baskıların uygulanması'' gerektiğini söyledi.

Amerikan ve İsrail basınında, son günlerde ABD'yle İsrail'in birlikte ya da bu ülkelerden birinin tek başına İran'a saldırı düzenleyebileceği yönünde yoğun spekülasyonlar yapılıyordu.

İran'a yönelik suçlamalar

Atom Enerjisi Kurumu'nun İran ile nükleer silahları ilişkilendirdiği son rapor, bugüne kadar Tahran yönetimine karşı kullandığı en sert ifadeleri içeriyor.

Atom Enerjisi Kurumu'nca BM Güvenlik Konseyi üyelerine sunulan raporun 13 sayfadan oluşan ek bölümünde, Tahran merkezli nükleer çalışmalar konusunda toplanan istihbarat ve verilere yer verildi.

Raporda, İran'ın "nükleer patlayıcı geliştirmeyle ilgili denemeler yapmakta olduğuna dair bilgilere ulaşıldığı" belirtildi.

Atom Enerjisi Kurumu raporunda, İran'ın yürüttüğü çalışmalar arasında yer alan bilgisayar modellerinin tek amacının "nükleer bombayı harekete geçirecek sistemler geliştirmek" olabileceği kaydedildi.

'Yolumuzdan sapmayacağız'

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ise, ülkesinin nükleer programından ''bir iğnenin ucu kadar bile sapmayacağını'' söylemişti.

İran lideri, raporun ABD tarafından sağlanmış boş iddialara dayandığını kaydetti.

İran'ın nükleer programının enerji amaçlı sivil bir proje olduğu görüşünü tekrarlayan Ahmedinejad, ''Sizin elinizdeki yirmi bin bombanın karşısında, biz iki bomba üretmeyeceğiz.'' dedi.

ABD: Türkiye'nin Baskı Oluşturması Çok Önemli

Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye'nin Suriye yönetimine baskı oluşturmasının çok önemli olduğunu belirtti.

Amerikan Dışişleri Bakanlığının Yakın Doğudan sorumlu Bakan Yardımcısı Jeffrey Feltman, Senato Dışilişkiler komitesindeki Suriye oturumunda konuştu.

Senatörlerin sorularını cevaplayan Feltman, Esed rejiminden kaçan yaklaşık 8 bin Suriyeli mülteciye Türkiye 'de sığınma hakkı verilmesinin önemini vurguladı.

Jeffrey Feltman, Suriyeli muhaliflere Türkiye'de örgütlenme ve diyalog kurma imkanı sağlanmasının da önemli olduğunu kaydetti.

Amerikan Dışişleri Bakan Yardımcısı Feltman, Türkiye'nin Beşşar Esed yönetimine Türkiye üzerinden silah ulaşmasını engelliyor olmasının da altını çizdi.

Amerikan Senatosundaki oturumda Feltman bir soru üzerine Türkiye'nin şu anda çok etkili olan uygulamalarına devam etmesini umduklarını söyledi.

Jeffrey Feltman, Suriye'ye bazı ekonomik yaptırımları resmileştirmek için ABD, Japonya, Avrupa ve Kanada'nın oluşturduğu eylem planına Türkiye'nin de katılmasını istedi.

Amerikan senatosundaki Suriye oturumunda Amerikan Hazine Bakanlığı yetkilisi Luke Bronin de, soruları cevapladı.

Bronin, Başbakan Erdoğan'in Suriye'ye yeni mali yaptırımları da içeren ek tedbirler üzerinde durduğuna dair açıklamalarını hatırlattı ve bu yöndeki adımlar konusunda Türkiye ile temas kurulacağını söyledi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.