Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Anlaşmanın Olumlu Yankıları Sürüyor

Suriye ile Arap Birliği arasında Suriye?deki durumlar ile ilgili anlaşmaya varılmasına yönelik Arap ülkelerinde ve uluslararası arenada olumlu görüşler dile getiriliyor. 

04 Kasım 2011
Anlaşmanın Olumlu Yankıları Sürüyor

Rusya Memnuniyetle Karşıladı

Rusya Dışişleri Bakanlığı Resmi Sözcüsü Alexander Ukashević, Arap Birliği’nin Suriye’deki durumla ilgili girişiminden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, alınan önemli kararların, Suriye’deki olayları barışçıl görüşmelere Suriyelilerin iç meselelerini ulusal diyalog kapsamında ve dış müdahale olmadan taşımada gerçekçi bir fırsat sunduğunu ifade etti.

Bugün Moskova’da düzenlediği basın toplantısında konuşan Ukashević, tüm taraflara, sorumluluk üstlenerek çalışmalara katılma ve Arap Birliği girişiminin hükümlerine bağlı kalma çağrısında bulundu.

Çin: Önemli Bir Adım

Öte yandan Çin Halk Cumhuriyeti’nden, Suriye ile Arap Birliği’nin, Suriye’deki krizin aşılmasına yönelik girişimde ulaştığı noktanın memnuniyetle karşılandığı açıklaması geldi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Li, yaptığı basın açıklamasında bu hareketliliğin Suriye’de durumların normalleşmesine ve tüm tarafların en hızlı şekilde kapsamlı siyasi çalışmalara katılımını sağlamasına yönelik önemli bir adım olduğunu ifade etti.

Suriye’de her türlü şiddetin durdurulması için ilgili tarafların etkili çabalar sarf etmesini umduklarını dile getiren Li, ihtilafların çözülmesi için uzlaşı ve diyalog yoluyla uygun koşulların yaratılması gereğine işaret etti.

Diğer taraftan Lübnanlı çeşitli şahsiyetler de anlaşma konusunda görüşlerini dile getirdi.

Değişim ve Reform Grubundan Abbas Haşim, “Suriye, krizden çıkış için tüm bilinç ve bilgeliğe sahip olduğunu kanıtlamıştır” şeklinde konuştu.

Al-Manar Televizyon Kanalına açıklamada bulunan Haşim, “Suriye insanının itibarını yeniden kazanmasından zarar görenler, baskı uygulamaya başlamıştır. Zira çeteler Suriyeli vatandaşları katletmektedir. Çetelerin bu eylemleri, suç ve terördür. Bunlar reformların sürmesini istemiyor” şeklinde konuştu.

İran: Hassas dönemin aşılması için en uygun tutum

İran’ın Şam Büyükelçisi, Arap Birliği’nin Suriye bunalımının çözümü konusunda sunduğu plana ve Şam yönetiminin planı kabul etmesine yönelik açıklamalarda bulundu.

 İrna haber ajansının bildirdiğine göre İran’ın Şam Büyükelçisi Muhammed Rıza Rauf Şeybani, Şam yönetiminin Arap Birliği’nin bunalımın çözümü konusundaki girişime ilişkin tutumunu olumlu karşıladığını açıkladı.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in Kültür Müsteşarı Necah el-Attar ve Suriye Baas Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Muhammed Said Buheytan ile görüşen İran’ın Şam Büyükelçisi Muhammed Rıza Rauf Şeybani, Suriye’nin ulusal diyalog başlatma yönündeki iradesinin yaşanılan bu hassas dönemin aşılması için en uygun tutum olduğunu söyledi.

Tahran’ın Suriye halkı ve siyasi liderleri için potansiyelleri çerçevesinde her türlü hizmete hazır olduğunu belirten Şeybani, İran’ın bu hassas dönemi aşması için Suriye’ye destek verdiğini vurguladı.

İran’la Suriye arasında 30 yıldır devam eden bir stratejik ilişkinin bulunduğunu hatırlatan Şeybani, “her iki ülke yetkilileri de Amerikan ve Siyonist planlardan kaynaklanan tehlikelere karşı koymak ve bu tehditlere karşı direniş cephesini güçlendirmek için daima bu ilişkileri derinleştirmekten yana olduklarını açıklamıştır” dedi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.