Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

İsrail: Biz de Elçimizi Çekeriz

Siyonist İsrail Dışişleri Bakan yardımcısı Dani Ayalon, ?Tüm çabalarımıza rağmen İsrail?de bir Türk büyükelçisi olmayacaksa, Türkiye?de de bir İsrail büyükelçisi olmayacak?  

25 Ağustos 2011
İsrail: Biz de Elçimizi Çekeriz

İsrail Dışişleri Bakan yardımcısı Dani Ayalon, ”Türkiye’nin İsrail ile olan ilişkileri kesmeyi gerçekten düşünmediğini ümit ettiklerini” söyledi. Dani Ayalon, İsrail radyosuna verdiği demeçte, Mavi Marmara olayı ve 9 Türk vatandaşının öldürülmesi nedeniyle İsrail’in özür dilememesi halinde, Türkiye’nin İsrail ile diplomatik ilişkilerini kesmeyi düşündüğü yolundaki haberlerin doğru olmadığını umut ettiğini kaydetti.

”Ankara’da mantığın ve çıkarların galip geleceğini umduklarını söyleyen Ayalon, böylece Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin de tekrar rayına oturması imkanının ortaya çıkabileceğini vurguladı.

Türkiye ile ilişkilerin önemli olduğunu ifade eden İsrail Dişişleri Bakan yardımcısı yine de İsrail’in karşılıklılık ilkesine göre davranacağını kaydetti.

Ayalon, ”Tüm çabalarımıza rağmen İsrail’de bir Türk büyükelçisi olmayacaksa, Türkiye’de de bir israil büyükelçisi olmayacak” diye konuştu.

Davutoğlu: Özür gelmezse ilişkiler geriler

Türkiye halihazırda, Tel Aviv’de maslahatgüzar düzeyinde temsil ediliyor. İsrail özür dilemezse maslahatgüzar merkeze çekilecek ve yerine atama yapılmayacak. Böylece temsil düzeyi daha da düşecek.

Görev süresi Eylül’de sona eren İsrail büyükelçisi Gaby Levy yerine gelecek büyükelçinin kabul edilmemesi de gündemde.

Mavi Marmara mağdurları, İsrail’den, gasp edilen haklarının bedelini almak için dava açacak. Dışişleri Bakanlığı da davaları destekleyerek, İsrail’i hukuki alanda sıkıştıracak.

Türkiye’nin Filistin’in Birleşmiş Milletler üyeliği ve uluslararası arenadaki etkinliği için yoğun lobi faaliyeti yapacağı belirtiliyor.

İsrail özür dilememekte ısrar ederse, askeri ve ekonomik işbirliği de en aza indirilecek. İşte bu adımlarla İsrail hem uluslararası arenada sıkıştıralacak, hem de siyasi ve ekonomik olarak eli zayıflatılacak.

Konu Güney Afrika ziyaretinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na sorulmuştu. Davutoğlu, İsrail’in özür dilememe ihtimali ile ilgili olarak, "Beklenen şartlar yerine getirilmezse ilişkiler daha da geriye gider, İsrali bunu açıkça bilmeli" dedi.

Davutoğlu, Türkiye’nin ne taahhüt vermişse yerine getirmiş bir ülke olduğunu belirterek, ne söylemişse onu da yapacak kudrette olduğunu vurguladı.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Paalmer Komisyonu da yanlış kanaatlerle gelirse, o yanlış kanaatlari uluslarararası hukuka açarız. Bir rapor üzerine bu dosya kapatılacak değil" şeklinde konuştu.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.