Beyaz Saray'da Bahreyn Veliaht Prensi Şeyh Salman bin Hamad Al Khalifa ile bir araya gelen Obama, şunları söyledi: "Ulusal diyalog başlatan veliaht prensin devam eden çabalarına güçlü bir destek vermekteyiz."
Bahreyn veliaht prens, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Tom Donilon ile de biraraya geldi. Daha önce de, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Bahreyn'de halkın talepleriyle başa çıkmak için cinayetler işleyen el Halife rejiminin çabalarını överek "Bahreyn, ABD için çok önemli bir ortaktır. Bahreyn yönetiminin çalışmalarının her türlü destekleyicisiyiz." demişti.
Bahreyn muhalif gruplar, Arap dünyasındaki devrimler üzerinde Washington'un çifte standartlarına ateş püskürüyor. Suud rejimi desteğiyle ülkedeki halk ayaklanmasını bastırmaya çalışan rejim güçlerinin katliam ve saldırıları sürüyor; dünya seyrediyor.
Bahreyn niçin önemli?!
İşbirlikçi Halife ailesi tarafından baskı rejimiyle yönetilen Bahreyn'de nüfusun yüzde 95'i Şii iken, taşıma insanlarla Şii oaranı yüzde 70’lere geriletildi.
Suudi Arabistan’ın ve ABD’nin yakın müttefiki olan Bahreyn’de dengelerin değişmesi emperyalist ABD ile tekfirci Suud rejiminin korkulu rüyası. Üstelik bu küçük petrol ülkesinin en zengin petrol yatakları Şii nüfusun yaşadığı ülkenin doğu kesiminde bulunuyor.
İran'la Yakınlaşır Korkusu
Bahreyn'de baskı rejimi yıkılırsa doğal olarak Şiilerin ağırlıklı olduğu bir yönetim kurulacak. Bu durumda ülkenin İran ile yakınlaşmasından endişe ediliyor! Bu durum, ABD ve İsrail uşağı Suudi Arabistan ve Kuveyt için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Ayrıca Bahreyn’deki Şiilerin ayaklanması, nüfusunun yüzde 40’ı Şii olan Kuveyt’i de etkileyebilir. Başta sağlık problemleri nedeniyle gördüğü tedaviden ülkesine yeni dönen Suudi Kralı Abdullah başta olmak üzere, Suudi Arabistan’da yönetim kademesindeki kişilerin ilerleyen yaşları da göz önünde bulundurulduğunda, Suudi Arabistan da halk isyanlarının ülkesine sıçramasından endişe ediyor.
Ayrımcılığa İsyan
Bahreyn’de Şiiler, ekonomik, sosyal ve siyasal alanda Sünnilere oranla çok daha az hakka sahipler. Bu da açık bir ayrımcılık ve eşitsizik yaratıyor.
Bahreyn’de seçim bölgelerini düzenlenmesi sonucu, 40 sandalyeli parlementoda Şii’lerin sahip olabileceği sandalye sayısı en fazla 18. Seçim bölgelerinde Şii bir adayın parlementoya girebilmesi için kimi kez Sünni adaydan 100 katı daha fazla oy alması gerekiyor. Ülkenin önemli bir kısmı Şii’lerin yerleşimine kapalı. Ülkenin küçük olması nedeniyle ev ve toprak fiyatları çok fazla, özellikle Şii’ler yerleşim haklarının olmadığını söylüyor. Tüm bu eşitsizlikler ülkedeki Şii’lerin tepkisini çekiyor. Şii’ler eşitsizliğin düzelmesi için yeni bir anayasa talebinde bulunuyorlar. Şiilerin bu haklı taleplerine bir kısım Sünni Müslümanlar da destek veriyor.
ABD'nin Stratejik Ortağı
Bahreyn, Ortadoğu’da ABD için kritik öneme sahip ülkelerin başında geliyor. Bahreyn’i uzun süreli bölgesel ortaklarından biri olarak gördüğünü sık sık yineleyen ABD’nin 5. Filosu da Bahreyn’de bulunuyor.
5. Filo, ABD donanması için Ortadoğu’da en önemli lojistik merkez. Neredeyse 50 yıldır, yani Bahreyn’in İngiliz sömürgesinden kurtulmasından bu yana ülkede bulunan 5. Filo, 1990’daki Körfez Savaşı ve 2003’teki Irak savaşında da etkin bir rol oynamıştı.
Ülkedeki Şeyh İsa Havaüssü, Bahreyn ve ABD tarafından ortak olarak kullanılıyor. Bahreyn’i terörizme karşı kalelerinden biri olarak gördüğünü söyleyen ABD’nin 6 binden fazla askeri personelinin bulunduğu ülkede ABD savaş uçak ve füzelerinin bulunmasına da izin var.
08 Haziran 2011