Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Maliki'nin İran Ziyareti

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, ziyaretinde İran İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Hamanei, İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad ve Mukteda Sadr ile görüştü. 

19 Ekim 2010
Maliki'nin İran Ziyareti

Irak Başbakanı Nuri El Maliki'yi kabulünde konuşan İran İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Ali Hamanei, Irak'ta bir an önce hükümet kurulması için tüm Iraklılara görev düştüğünü söyledi. Irak'ı ''kardeş ülke'' olarak niteleyen Hamanei, Irak halkının acı ve dertlerinin İran halkını üzdüğünü, bu ülkenin başarı ve zaferlerinin de kendilerini mutlu ettiğini belirtti.

Irak'ın zengin ve tarihi bir geçmişe sahip olduğunu, bu ülke insanlarının bugün yaşananları hak etmediğini kaydeden Hamanei, ''Irak halkı, uyanık bir halk ve saldırganların burada bir daha egemen olmaları söz konusu değil'' diye konuştu.

Hamanei, Irak'ın yeniden inşası ve halka hizmet için en kısa sürede hükümetin kurulmasıyla emniyetin sağlanmasının iki önemli konu olduğunu belirtti.

Irak'ta güvenliğin geçmişe göre nispeten iyi olduğunu söyleyen Hamaney, ''Irak'taki tüm sorumlular, siyasetçiler ve ülke için yüreği yananlar hükümetin bir an önce kurulmasına odaklanmalı'' ifadesini kullandı.

Başbakan Maliki de konuşmasında, Irak halkına verdiği destekten dolayı İran'a teşekkür etti.

İran-Irak ilişkilerini ''stratejik'' olarak adlandıran Maliki, iki ülke arasındaki ilişki ve işbirliğinin daha da geliştirilmesini arzu ettiklerini söyledi.

El Maliki, Irak'ın yeniden yapılandırılması için hükümet kurma çalışmalarını bir an önce bitirmek istediklerini ifade etti.

Irak'ta hükümet kurulmasının yanı sıra ikili ve bölgesel konularda görüş alışverişinde bulunmak üzere Tahran'da bulunan Maliki, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve öteki yetkililerle de bir araya geldi.

Ahmedinejad, Irak'ta yeni hükümetin kurulması ile ülke halkının zor dönemden kurtularak, Irak'taki tüm grupların işbirliği ile halkın refaha ulaşmasını umut etti.

Yapılan görüşmede Irak Başbakanı Nuri el Maliki de İran ve Irak halkaları için yararlı kararların alındığına işaretle, Bağdat'ın stratejik bir bakış açısı ile İran'la olan ilişkilerini tüm alanlarda geliştirmekte olduğunu belirtti.

İran devlet televizyonu El Alem, Maliki ile Sadr'ın nerede bir araya geldiğini bildirmedi ancak ikilinin görüşmesiyle ilgili ayrıntılı haberlerin yakında yayımlanacağını duyurdu.

Tahran yönetimi, Irak'ta Şiilerin önderliğinde hükümet kurulması için Maliki ile Sadr arasındaki farklılıkların giderilmesine çalışıyor. İran'ın araya girmesiyle Sadr'ın Maliki'nin ikinci kez başbakan olması için açık desteğini açıkladığı bildiriliyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.