Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

İsrail, Basra Körfezi'nde Ne Yapıyor?

Geçen ay, İsrail donanması, Almanya?dan gelen eski U-209 ve yeni U-212 denizaltılarını Basra Körfezine indirdi. Bu deniz altılarda İsrail?in 13. Komando birliğine ait ve sabotaj saldırıları konusunda eğitim almış askerlerin olduğu biliniyor.  

23 Ağustos 2010
İsrail, Basra Körfezi'nde Ne Yapıyor?

İsrail, Basra Körfezi'nde gizli bir deniz operasyonu yürütüyor. Çin ve Japon istihbarat servisleri, bölgeden gelen petrole olan bağımlılıklarından dolayı Basra Körfezi'ni çok yakından takip ediyorlar. Ve bu istihbarat servislerinden edinilen bilgiye göre İsrail burada bazı gizli deniz operasyonları yaparak suçu İran’ın üzerine yıkmak istiyor.

İsrail’in gerçekleştirdiği son beş saldırı, dünyanın ikinci ve üçüncü enbüyük ekonomik gücü olan Japonya ve Çin’in istihbaratlarının yakın incelemesi altında bulunuyor. Bu saldırılar Basra'dan(Irak) gelen ticari gemilere ve büyük bir Japon tanker gemisine karşı gerçekleştirilerek bir soygun girişiminde bulunulmuştu. Ve bu hadiseler startejik bir nokta olan Hürmüz’de meydana gelmişti.

Geçen ay, İsrail donanması, Almanya’dan gelen eski U-209 ve yeni U-212 denizaltılarını iran körfezine indirdi. Bu deniz altılarda İsrail’in 13. Komando birliğine ait ve sabotaj saldırıları konusunda eğitim almış askerlerin olduğu biliniyor.

17 Ağustos’ta Japon NHK haber kanalı, Basra Körfezi'nde şüpheli olarak dolaşan küçük bir botun radar tarafından gözlemlendiğini ve ardından da bir patlama meydana gelerek gemiye hasar verdiğini duyurdu. Bu saldırı sonucu bir denizci yaralandı. Bu olayın ardından Abdullah Azam birlikleri olarak adlandırılan ve El-Kaideyle bağlantılı olduğu iddia edilen bir grup sorumluluğu üstlendi ama istihbarat servisleri böyle bir örgütün bu saldırıyı gerçekleştirebilme kabiliyetinin olup olmadığı noktasında şüphelere sahipler.

Japon istihbarat servisleri, bu olay sonucu meydana gelen hasara deniz altından gelen bir saldırının yol açtığına ve bununda Ortadoğu’daki İsrail Ve Amerikan saldırılarına benzediğine inanıyor.

Ağustos’ta AK-47’lerle silahlanmış sekiz kişi Irak’ın Umm Qasr limanından gelen dört gemiye saldırarak soydu. Gemiler Ermenistan, Suriye, Sagamore ve Kuzey Kore bayrakları taşıyordu.

Asyalı istihbarat kaynakları bu gemilere yapılan saldırıların İsrail komandaları tarafından, Amerika’nın buradaki gerçek hedeflerini maskelemek amacıyla gerçekleştirildiğine inanıyorlar. İran nükleer programı yüzünden hali hazırda BM, AB ve ABD trafından ekonomik yaptırımlara muhattap ve istihparat kaynakları Ermenistan, Suriye ve Kuzey Kore bayrakları taşıyan bu gemilerin Körfez'de İsrail komandaları tarafından geçekleştirilen gizli bir kontrolun parçaları olduğuna inanıyorlar.

Irak otoriteleri bu gemilere saldıranlardan ikisinin tutuklandığını diğerlerininse İran sularına kaçtığını bildirdi. Ve bu hadiseyi önemsiz bir suç olarak niteledi.

Bu saldırılar İsrail’in gerçekleştirdiği ilk gizli oparosyon değil. 4 kasım 2009’da Doğu Akdeniz’de Kıbrıs yakınlarında İsrail komandoları iki gemiyi daha ele geçirmiş ve bu gemilerde silah bulduğunu iddia etmişti. Bu gemilerin bir Mısır limanından hareket ederek Suriye’ye gittikleri söylenmiş ve bu silahlarıda Lübnan’daki Hizbullah’a götürdükleri iddia edilmişti. Bu silahların İran’dan gemiye yüklenerek Mısır’a gönderildiği söylenmişti. İran, Suriye ve Hizbullah bu silahlarla herhangi bir bağlantıları olduğunu yalanlamışlardı. Bu geminin (silah bulunduğu iddia edilen) dış kaplamları İsrail’de Soltam şirketi tarafından üretilmiş ve üzeri yeni görünmesi için boyanmıştı. Bütün bunlarda İsrail'in ne yapmak istediği noltasında kafalarda soru işaretlerinin belirmesine yol açmıştı.

* Wayne Madsen -Amerikalı araştırmacı, gazeteci, yazar ve yorumcu.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.