Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

ABD İsrail?e Desteğini Sorguluyor

Washington artık İsrail ile ilişkilerini sorgulamaya başladı. The Guardian Gazetesi'nin haberine göre Washington?da İsrail hükümetinin uyguladığı politikalarla ABD?nin desteğini kötüye kullandığı görüşü hakim olmaya başladı.  

05 Temmuz 2010
ABD İsrail?e Desteğini Sorguluyor

Siyonist İsral'in başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Beyaz Saray ile ilişkilerini düzeltmek amacıyla yarın Washington’a gideceğini hatırlatan gazete, ABD başkentinde artık İsrail’in, ya da en azından şu andaki hükümetin uyguladığı politikalarla ABD’nin ve Amerikan askerlerinin güvenliğini tehlikeye atıp atmadığı sorusunun sorulduğunu yazdı.

Netanyahu’nun İslamcı teröre karşı ABD’nin vazgeçilmez müttefiki olarak görülmeyi tercih ettiğini yazan gazete, ancak Netanyahu’nun Doğu Kudüs’te Yahudi yerleşimcilerin inşaatlara devam etmesi konusunda ısrara etmesinin Washington ile arasında derin bir anlaşmazlığa yolaçtığını kaydetti.

Netanyahu’nun bu politikasının bağımsız bir Filistin devleti kurulması konusunu ciddiye almadığının bir kanıtı olarak görüldüğünün kaydedildiği haberde, bu durumun Ortadoğu’nun başka bölgelerinde ABD’ye karşı duyulan düşmanlığı kamçıladığına dikkat çekildi.

Geçtiğimiz aylarda Barack Obama’nın İsrail-Filistin sorununu çözmenin “ABD’nin ulusal güvenliği açısından çok önemli” olduğunu söylediğinin de hatırlatıldığı haberde, Obama’nın yardımcısı Joe Biden’in kapalı kapılar ardında Netanyahu ile yaptığı bir görüşmede İsrail liderini uyguladığı politikalar nedeniyle eleştirip, bu politikaların Irak ve Afganistan’daki ABD askerlerinin hayatlarını tehlikeye attığını söylediği bildirildi.

İsrail’in Gazze ablukasını kırmaya çalışan gemilere saldırısının ABD’nin straejik müttefiki Türkiye ile ilişkilerini de riske attığını aktaran gazete, eski bir istihbarat yetkilisinin ABD savunma bakanlığı için geçtiğimiz ay hazırladığı ve başlığı "İsrail Stratejik Bir Yük mü?" olan raporuyla konuyu gündeme getirdiğine dikkat çekildi.

Anşony Cordesman raporunda ABD’nin İsrail’e “açık çek verdiği günlerin artık geçmişte kaldığını” ileri sürdü ve Beyaz Saray, ABD Dışişleri Bakanlığı ve belki de Pentagon’un bile Washington’un İsrail’e verdiği koşulsuz destek politikalarını sorgulamaya başladığını ve  Washington-İsrail ilişkilerinde “tektonik bir kayma” yaşandığına işaret etti.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.