Hekim, gerçekte katılımın Irak'ta yeni hükümetin kurulması için önemli ilke olduğunu ve Ulusal İttifak’ın bazı siyasi grupların katılmayacağı bir hükümette yer almayacağını belirtti.
Hukuk Devleti İttifakı Başkanı Nuri Maliki de Iyad Allavi liderliğindeki El Irakiye koalisyonu ile yakında ciddi görüşmelerin yapılabileceğini açıkladı.
Irak Cumhurbaşkanı Talabani daha uygun bir ortamın oluşması için Allavi'nin yeni hükümette cumhurbaşkanı yardımcılığına atanmasını önerdi.
Bu arada Irak'ta siyasi grupların çoğunluğu Hukuk Devleti ve Ulusal İttifak’ın yeni ittifak kurmalarını olumlu karşılarken, bunun Irak'ta yeni hükümetin kurulması sürecinin hızlandırılması yönünde bir adım olduğunu vurguladılar.
Bununla birlikte El Irakiye bunu olumlu karşılamadı; zira bu durumda devre dışı kalmasından endişe ediyor. Üstelik bu koalisyon içinde ciddi bir bölünme söz konusudur.
El Irakiye içindeki bazı akımlar yeni hükümete katılmak istiyor ve bazı bakanlıkların bu koalisyona verilmesini savunuyor.
Salih El Mutlak ve Zafir El-Ani liderliğindeki bazı siyasi akımlar El Irakiye'nin yeni hükümete katılmamasını, Arap birliği ve BM'nin Irak'ta seçimlerdeki meselelere ve yeni hükümetin kurulma sürecine müdahale etmesini istiyor.
Tabii bu görüş Irak'ta olumlu karşılanmıyor; zira Iraklı yetkililere göre, Anayasada yeni hükümetin kurulması ve başbakanın belirlenmesi süreci belirlenmiştir.
Üstelik Şii grupların katılımıyla Irak'ta en büyük parlamento grubunun oluşması ve birçok siyasi grubun da gelecek hükümete katılmaya hazır olduklarını bildirmesi ile başbakanın belirlenmesi konusunda hiçbir çekişmeye yer yoktur.
Buna rağmen Irak'ta milli birliğin güçlendirilmesi ve gerilimlerin azaltılması için ülkenin önemli siyasi grupları müzakerelerin devam etmesi ve tüm akımların katılımı ile gelecek hükümetin kurulması konusuna vurgu yapıyor.
Kürt koalisyonu şimdiden gelecek hükümette yüzde 25'lik bir pay istiyor. Irak Ulusal İttifakı da anahtar konumuna sahip olan bazı bakanlıkları El Irakiye koalisyonuna önerdi.
Hukuk Devleti İttifakı da El Irakiye ile aralarındaki ortamı yumuşatmaya çalışıyor. Tabii bu arada Irak'taki tüm çabaların ekseninin yeni hükümetin kurulması karşısında var olan sorunların giderilmesi, parlamento ve yeni bakanlar kurulunun çalışmalarını başlatmaları olduğu belirtilmelidir.
Nitekim Irak'ın taklit mercileri özellikle Ayetullah Sistani de bu konuya vurgu yapıyor.