Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Ahmedinejat New York'u Salladı

ABD, Fransa ve İngiltere heyetleri, Ahmedinejat'ın BM Genel Kuruk'undaki konuşmasına tahammül edemeyerek salonu terk ettiler. 

04 Mayıs 2010
Ahmedinejat New York'u Salladı

Birleşmiş Milletlerde (BM) başlayan Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşmasının (NPT) gözden geçirme toplantısında konuşan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, savunma amaçlı kullanılan silahın değil nükleer bombanın tüm insanlığı tehdit ettiğini belirterek nükleer silahın yeryüzünden tamamen kaldırılması için bağımsız komite oluşturulması çağrısında bulundu.

Ahmedinejad’ın konuşmasının ilerleyen anlarında başta Amerika olmak üzere batılı ülkelerin nükleer enerjiye ilişkin duruşlarını sert bir dille eleştirmesi, Amerika, Fransa ve İngiliz yetkililerin salonu terk etmesine yol açtı.

Birleşmiş Milletler’in ve Güvenlik Meclisi’nin 60 yıldır dünyada güven ve istikrar ortamını sağlayamadığını belirten Ahmedinejad "40 yıldır nükleer silahsızlanma sağlanamamıştır. Siyonist rejim de dahil olmak üzere bazı ülkeler nükleer silahlanmasını sürdürmüştür” dedi.

Konuşmasında, Peygamberlerin öğretilerinden uzaklaşan bazı ülkelerin, nükleer silahı stratejik seçenek olarak kabul ettiğine dikkat çeken Ahmedinejad “İşte tüm dünyayı tehdit eden büyük hata bu. Nükleer silah savunma amacıyla, caydırıcı güç niyetiyle üretilse dahi dünyanın güvenliği ve istikrarı açısından büyük tehdit oluşturmaktadır. Nükleer silah yıkıcı bir silahtır ki hedef alınan yerdeki insana, hayvana ve bitkilere dair tüm hayatı sona erdirmektedir. Nükleer silah, gelecek nesilleri de etkilemekte, etkisi yüzyıllar sürmektedir” dedi.

Ahmedinejad, "Nükleer enerjiyi nükleer silahla eş tutmak en büyük adaletsizliktir, bunu yapan nükleer silaha güce sahip ülkeler hem nükleer silahlar hem de barışçıl nükleer enerjide tekel olmak istiyorlar" diye konuştu.

Ahmedinejad, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) kararlarını sadece nükleer silahlara sahip olmayan ülkelere karşı aldığını, ABD gibi nükleer silaha sahip ülkelere karşı ise hiçbir karar alınmadığını belirtti, nükleer silahların yayılmasını engelleme anlaşmasının da yeniden gözden geçirilmesini istedi.

Amerika’nın Japonya’ya karşı nükleer silah kullandığını hatırlatan Ahmedinejad “İki şehre karşı nükleer silah kullanarak binlerce kişiyi katledenler, bugün dünyada en nefret edilen kişilerdir” dedi.

Ahmedinejad, "Japonya'ya karşı nükleer bomba kullanmakla kalmayıp Irak savaşında zayıflatılmış uranyum silahları kullanan ABD, UAEK'nin yönetim kurulunun nasıl bir üyesi olur?" diye sorarak Amerika’ya olan tepkisini dile getirdi.

Ahmedinejad, konuşmasının sonunda Amerika Başkanı Barack Obama'yı vakit çok geç olmadan nükleer silahların her yerde ortadan kaldırılması için bir takvim belirleme çabalarına katılmaya çağırdı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.