Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Allavi, Amerika?yı Çağırdı, Maliki'den İttifak Çağrısı

El-Irakiye İttifakı Lideri İyad Allavi, milletvekili adaylığı iptal edilenlerle ilgili olarak itiraz başvurusunda bulunduklarını belirterek Amerika?yı sürece müdahale etmeye çağırdı. 

29 Nisan 2010
Allavi, Amerika?yı Çağırdı, Maliki'den İttifak Çağrısı

Eş-Şarkiye televizyonuna demeç veren el-Irakiye Lideri İyad Allavi, mahkemeye itiraz başvurusunda bulunduklarını belirterek “Onlara durumun değişmesi için iki gün süre veriyorum, aksi takdire Irak’ta meydana geleceklerden tüm gruplar sorumlu olacaktır” dedi.

Amerika’yı yaşanan sürece müdahale etmeye çağıran el-Irakiye Lideri İyad Allavi; Amerika, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler, İslam Konferansı Örgütü ve Arap Birliği’nden de Irak’ta geçici bir hükümet kurulması ve seçimlerin yenilenmesi için girişimde bulunmasını istedi.

“Arap Birliği’nden ve Birleşmiş Miletlerden seçim sonuçları değiştirilmeden önce bize destek vermelerini istedim” diyen Allavi, 52 kişinin milletvekilliği adaylığını iptal eden Adalet ve Soruşturma Komisyonu’ndan verdiği kararı gözden geçirmesini istediğini söyledi.

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi’den ABD, Rusya ve Fransa büyükelçileriyle görüşmesini istediğini belirten İyad Allavi, “Haşimi iki gün önce onlarla yaptığı görüşmede onlardan geçici hükümet kurabilmemiz için bize destek vermelerini talep etti” dedi.

Allavi; ABD, Rusya ve Fransa büyükelçiliklerinin kendilerine bu konuda bir açıklama yapma sözü verdiklerini belirtirken, Başbakan Nuri el-Maliki liderliğindeki Hukuk Devleti İttifakı Sözcüsü Hacim el-Hasani, geçici hükümet kurabilmek için Amerika’dan destek isteyen Allavi’yi Irak’ın iç meselesini uluslar arası bir sorun haline getirmeye çalışmakla suçladı.

Maliki’den ittifak çağrısı

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, Bağdat’taki oy sayım sonuçlarını beklemeye gerek olmadığını belirterek diğer siyasi gruplara koalisyon çağrısında bulundu.

Irak devlet televizyonundan açıklamalarda bulunan Hukuk Devleti İttifakı Lideri Nuri el-Maliki, Bağdat’ta oyların bir bölümünün yeniden elle sayılmasının mevcut sonucu çok fazla değiştirmeyeceğini belirterek “siyasi gruplar hükümet için uzlaşmaya çalışmalıdır” dedi.

Oyların yeniden sayılması ile ilgili mahkeme kararının herkes tarafından kabul edilmesi gerektiğini belirten Başbakan Nuri el-Maliki, bu kararın yaşanan siyasi bunalımı ortadan kaldırmak için alındığını söyledi.

Başbakan Nuri el-Maliki, Irak’taki hiçbir siyasi grubun tek başına hükümet kuramayacağına dikkat çektiği konuşmasında siyasi grupların uzlaşmasına duyulan ihtiyacın hiçbir zaman ortadan kalkmayacağını ifade etti.

el-Irakiye: Seçimler yenilensin

Öte yandan İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye İttifakı, uluslar arası toplumdan Irak’ta bir geçici hükümet kurulmasını ve seçimlerin yenilenmesini istedi.

El-Irakiye tarafından yapılan açıklamada Irak’ın, hala Birleşmiş Milletlerin 7. Maddesi kapsamında bulunduğuna dikkat çekildi ve “El Irakiye; uluslar arası toplumdan, BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerinden, Avrupa Birliği’nden, İslam Konferansı Örgütü’nden ve Arap Birliği’nden Irak’taki siyasi süreci destekleme konusundaki yasal ve ahlaki sorumluluklarını yerine getirerek geçici bir hükümet kurulması ve seçimlerin yeniden yapılması için gerekli zeminleri oluşturmasını istemektedir” denildi.

Irak’ta son olarak 52 kişinin milletvekilliği adaylığını iptal etmişti. Adaylığı iptal edilenler arasında yer alan 22 kişinin el-Irakiye listesinde bulunduğu ve bunlardan birinin de seçimlerde milletvekilliği kazandığı bildirilmişti.

Yargı heyetinin yasadışı Baas Partisi ile ilişkili olduğu iddiasıyla Adalet ve Soruşturma Komisyonu kapsamında yer alan 9 kişiyle ilgili kararı yakında açıklayacağı bildirilirken bunların 6’sının el-Irakiye üyesi olduğu ifade ediliyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.