Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

İran İçin Arabuluculuğa Hazırız

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ankara'nın İran ve dünya güçleri arasındaki görüşmelere arabuluculuk etmeye hazır olduğunu söyledi. 

20 Nisan 2010
İran İçin Arabuluculuğa Hazırız

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, resmi bir ziyaret için bulunduğu Tahran'da, İran'ın nükleer programına ilişkin en iyi çözümün diplomasi olduğunu bir kez daha tekrarlayarak, Ankara'nın İran ve dünya güçleri arasındaki görüşmelere arabuluculuk etmeye hazır olduğunu söyledi.

Ahmet Davutoğlu, Tahran'da yaptığı açıklamada "Türkiye, uranyum değişim konusunda üçüncü bir ülke olarak bir arabulucu gibi hareket etmeye hazırdır ve bu yolun da faydalı olmasını ümit etmektedir." dedi. Davutoğlu, "Bu nükleer yakıt takası için neler yapabileceğimizi görmek için elimizden gelenin en iyisini yapmaya devam edeceğiz." diye ekledi.

İki ülke arasındaki bağların güçlü olduğunu belirten Davutoğlu, bölgesel sorunlara yaklaşımının da ortak olduğunu savundu. Davutoglu, İran'ın sivil amaçlı olarak nükleer enerjiden yararlanma hakkının olduğunu söyledi.

Uranyum takası üzerine kurulacak anlaşmanın hala uygulanabileceğini belirten Mutteki, tehdit diline karşı çıktıklarını, diyalogu tercih ettiklerini kaydetti.

Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan anlaşma gereği, İran'a nükleer yakıt sağlanması, karşılığında da İran'ın uranyum zenginleştirme çalışmalarını durdurması öngörülüyordu. Ancak anlaşmaya yönelik görüşmeler, İran ile Batı arasında yaşanan görüş ayrılıklarından ötürü çıkmaza girmişti.

Mutteki, haftasonu yatığı başka bir açıklamada da İran'ın anlaşmaya hazır olduğunu ve BM Güvenlik Konseyi'nin 15 üyesi ile bir toplantı yapmayı planladığını söylemişti.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.