Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Konuşacak Şey Kalmadı

KKTC'deki DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, Kıbrıs meclisinin "Kıbrıs'ta garantilerin kabul edilemeyeceğine" dair oybirliğiyle aldığı kararı için masada konuşulacak şey kalmadığı yorumunu yaptı.  

22 Şubat 2010
Konuşacak Şey Kalmadı

KKTC'deki Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş, Kıbrıs meclisinin "Kıbrıs'ta garantilerin kabul edilemeyeceğine" dair oybirliğiyle aldığı kararın sonrasında, "gelinen aşamanın sözün bittiği, konuşacak, müzakere edecek hiçbir şeyin kalmadığı bir aşama olduğunu" kaydetti.

Denktaş, yazılı açıklamasında, "Rum meclisinin Garanti Antlaşması ve Garantörler ile ilgili olarak oybirliğiyle aldığı kararın, Kıbrıslı Türkler tarafından kabul edilemez bir yaklaşımın siyasal sonucu olarak ortaya çıkmış bir karar olduğunu" belirtti.

Denktaş, "Çözüm arayışları içerisinde tüm Kıbrıslı Türk siyasi partilerin çözüm parametrelerinden biri olarak kabul ettiği 'etkin ve fiili garantilerin devamı' ilkesini bir çözüm sonrasında asla kabul etmeyeceklerini belirten bu karar, Rum tarafının Kıbrıslı Türklerin hayati akdettiği konuları dikkate almadıklarının en önemli göstergesi olmuştur" ifadesini kullandı.

"Kıbrıs Rum tarafının artık, Türk tarafının masadan kalkmayacağını bilerek taleplerini açıkça ortaya koymaktan çekinmediğini ispatladığını" kaydeden Denktaş, şöyle devam etti:

"Oybirliğiyle aldıkları karar, Rum halkının ezici çoğunluğu tarafından da benimsenmektedir. Oybirliğiyle karar alabilmelerinin nedeni ve anlamı budur.

Rum tarafının, Türk tarafının hissiyatını kaale almayan bu girişimi sonrasında artık masada kalmanın ve bu süreci devam ettirmenin hiçbir anlamı kalmamıştır. Masada konuşacak konu kalmamıştır. Ardı ardına hem Rum tarafı kaynaklı, hem de AB kaynaklı, Türk tarafının kırmızı çizgilerini delme girişimleri karşısında nasıl bir tavır alacağımız artık çok büyük önem arz etmektedir.

Gelinen aşama sözün bittiği, konuşacak, müzakere edecek hiçbir şeyin kalmadığı bir aşamadır. Masadan kalkmamızı istiyorlarsa, bunu başardıklarını kendilerine gösterme zamanıdır. Müşterek bir çözüm arayışındaysalar, bunu başaramadıklarını söyleme zamanıdır. Kıbrıs'ın tümüne sahip çıkmaya çalışıyorlarsa, avuçlarını yalamak zorunda kaldıklarını anlatma zamanıdır. Kıbrıslı Türkleri belirsizlikten kurtarmak istiyorlarsa, bunu başardıklarını kendilerine ispat etme zamanıdır."

"HER ŞEY ARTIK KIBRISLI TÜRKLERİN ELİNDEDİR"

"Her şeyin artık Kıbrıslı Türklerin elinde olduğunu, ortaya koyacakları tavrın, ilgili her kesimin dikkatini üzerlerine çevireceği ve gerçek anlamda taleplerini duyurabilecekleri ciddi bir tavır olması gerektiğini" ifade eden Serdar Denktaş, "öncelikle işe, Kıbrıs Rum tarafına 'bu koşullarda görüşme sürecinin devam ettirilmesine gerek kalmadığını' resmen duyurarak başlamaları gerektiğini" kaydetti.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'tan, bu konuda derhal bir açıklama yapmasını beklediklerini ifade eden Denktaş, şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanı sözcüsünün dün yapmış olduğu 'Masada ilkelerimizle oturmaya devam edeceğiz' açıklamasını asla kabul etmiyoruz. Bu koşullarda masada oturmaya devam etmek, ilkemizin olmadığı, tüm kırmızı çizgilerimizden ayrıldığımız anlamına gelecek ve günün sonunda tüm haklarımızı kaybetmek kaçınılmaz bir son olacaktır."

"BAYRAK ASIN" ÇAĞRISI

Halka, "Etkin ve Fiili Garantilerin" devamını öngörmeyen bir anlaşmayı asla kabul etmeyeceklerini göstermek üzere evlerine, işyerlerine görünecek şekilde KKTC bayrakları asması çağrısı yapan Serdar Denktaş, "Rum tarafının şımarıklıklarına tahammülümüz kalmadığını gösteriniz. Bu pasif eylem sadece bir başlangıç olacaktır" ifadesini kullandı.

Denktaş, bu koşullarda "mevcut görüşme sürecini devam ettireceğini" açıklayacak olan cumhurbaşkanı adaylarına, "Bu koşullarda devam edilemez" cevabının da 18 Nisan seçimlerinde verilmesini istedi ve "bu konuda tavrını netleştiren adayın Demokrat Partinin de koşulsuz desteğini arkasında bulacağını" açıkladı.

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.