Ahmedinecad, Davutoğlu'na Türkçe "hoş geldin" diyerek samimi şekilde karşıladı.
Davutoğlu, İran'ın nükleer programı ile ilgili konuyu daha önce de görüştüklerini belirterek "Bugün bir kez daha bu konuları ele alma imkanı bulduk. Kendileri beni bilgilendirdiler. Ben de görüşlerimizi kendileriyle paylaştım" dedi. Bakan Davutoğlu, Tahran'daki diğer yetkililerle görüşmelerinde de bu konuyu ele alacaklarını belirtti.
İran'ın bölgede çok köklü, tarihi bir geçmişe sahip olan ve bölgenin ekonomisinde ve siyasetinde çok önemli bir aktör olan dost ve komşu bir ülke olduğunu söyleyen Davutoğlu, "Biz her zaman vurgulayageldik, bölgemizin kaderi bölgedeki dost ve komşu ülkelerin birlikte şekillendireceği bir kaderdir. Burada artık işbirliği, dayanışma ve istişare zeminlerinin güçlendirilmesi lazım. Bölgemizin geçmişte yaşadığı felaketleri, savaşları, gerilimleri tekrar yaşamaması lazım. Biz Ortadoğu bölgesinin siyasi diyalogla, diplomasiyle yönetilen, ekonomik işbirliğiyle kalkınan, çok kültürlü, mezhepler arası, etnik gruplar arası barışın sağlandığı bir refah ve istikrar bölgesi olmasını istiyoruz. Böyle bir bölgenin gerçekleşmesi için de İran'ın katkısı çok önemlidir. İran'ın pozitif katkısıyla bu vizyon gerçekleşebilir" dedi.
Bakan Davutoğlu sözlerini, "Biz, bölgede ne düzeyde olursa olsun, gerek ikili ilişkiler bağlamında ülkeler arasında gerek değişik etnik ve mezhep grupları arasında gerilim olmasını istemiyoruz ve İran'ı da bu perspektifle bölgede kalıcı barışın tesisi anlamında ciddi bir katkı sağlayacak olan önemli bir dost ve komşu ülke olarak görüyoruz. Onun için de İran'la istişarelerimiz sürecek ve ümit ederiz ki, hep beraber bölgemizi yeniden refah ve istikrar alanı haline dönüştürürüz. Bu bölge geçmişte insanlık tarihinin şekillendiği bir bölgeydi ve gelecekte de insanlık tarihi bu bölgede olumlu yönde şekillenecektir. Bizim çabalarımız bu yönde çalışmalara devam etme istikametindedir. Bu noktada da İran'ın pozitif katkı yapan bir ülke olduğunu, olacağını düşünüyoruz" diye sürdürdü.
"Gazze" mesajı
Gazze'de yaşanan insanlık trajedisi üzerinde de bir kez daha durulduğunu söyleyen Davutoğlu, ''Sayın Başbakanımızın bildiğiniz gibi birkaç gün önce Katar'da bu konuda açık çağrıları olmuştur. Oradan bir kez daha Gazze'deki insanlık trajedisinin son bulması, Gazze'ye insani yardım ulaşması ve Gazze'nin inşası konusunda bütün uluslararası toplumun harekete geçmesini beklediğimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum" dedi.
Mutteki: "Bölgesel konuları ele aldık"
İran Dışişleri Bakanı Mutteki de, dost ve kardeş Türkiye ile ikili ve bölgesel konuları sürekli ele aldıklarını söyledi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İran ve Türkiye ilişkilerinde önemli, yeni bir dönemin temelini attıklarını belirten Mutteki, "İran ve Türkiye ilişkileri her alanda, her geçen gün gelişmektedir" dedi.
Bakan Mutteki, "İki önemli ülke olan Türkiye ve İran, önemli bir bölgede yer alıyor" diyerek, bu iki ülkenin işbirliğinin bölgedeki bazı sorunların halledilmesinde, huzur ve güvenliğin sağlanmasında önemli olduğunu kaydetti.
İranlı Bakan, nükleer enerji faaliyetleri konusunda da Türkiye'yi bilgilendirdiklerini ifade etti.
Ahmedinecad ile görüşme
Davutoğlu, basın toplantısının ardından İran Meclis Başkanı Ali Laricani ile görüştü.
Davutoğlu, İran Meclisi kabul salonunda Laricani ile bir araya geldi. Davutoğlu-Laricani görüşmesi, görüntü alınmasından sonra basına kapalı devam etti.
Ahmet Davutoğlu daha sonra İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad tarafından kabul edildi.
Ahmedinecad, Davutoğlu'na Türkçe "hoş geldin" diyerek samimi şekilde karşıladı.
Davutoğlu-Ahmedinejad görüşmesi görüntü alınmasından sonra basına kapalı devam etti.