Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

''Nükleer Silah Konusunda Çifte Standart Olmamalıdır...''

İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, nükleer silah konusunu ele alırken çifte standattan kaçınması gerektiğini söyledi. 

02 Ekim 2009
''Nükleer Silah Konusunda Çifte Standart Olmamalıdır...''

ABD'nin başkenti Washington'da Barış Enstitüsü adlı düşünce kuruluşunda konuşan Ekmeleddin İhsanoğlu, bir soru üzerine, ''İKT olarak, nükleer silahlardan arınmış bir dünyanın gerekliliğine inanıyoruz. Ben şahsen, ABD Başkanı Barack Obama'nın hayaline katılıyor, Müslüman dünyası ve de tüm dünya genelinin nükleer silahlardan arınmış olmasının hayalini kuruyorum'' dedi.

Bu konuda İKT ülkeleri arasında, nükleer silahların terkedilmesine ilişkin geçmişte iyi örneklerin bulunduğuna dikkati çeken İhsanoğlu, örneğin Kazakiskan'ın, eski SSCB'den bağımsızlığını kazandıktan sonra, Orta Asya'da Sovyetler'den kalan nükleer silahları temizleme kararı alması ve diğer Orta Asya ülkeleriyle bu konuda anlaşma imzalamasını hatırlatarak, bu tutumun daha da geniş çevrelere yayılmasını istediklerini bildirdi.
İhsanoğlu, İran konusunda da Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) pozisyonunu ve Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'nı desteklediklerini ve bu konuda bir istisnanın yaratılmaması gerektiğinin altını çizerken, Tahran'ı da şeffaf, açık ve dürüst davranmaya çağırdıklarını kaydetti.

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi'nin de iyi bilinen bir kişilik ve kendisine de geçmişte asistanlık yapmış bir kişi olduğunu anlatan İhsanoğlu, ancak nükleer silah konusunu ele alırken iki unsura dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulundu.
İhsanoğlu, bunlardan birincisinin, tüm ülkelere karşı ''tek bir kıstas'' kullanılması gereği olduğunu belirterek, ''Örneğin Hindistan'a karşı özel kıstas getirip, Pakistan'a getirmez, Kuzey Kore için getirip, Hindistan için getirmezsek, İsrail için bir kıstas, diğerleri için başka bir kıstas kullanırsak, her ne kadar oybirliğiyle bir karar alırsanız alın, başarı sağlanması mümkün değil, çünkü istisna yaratıyorsunuz. Eğer istisna yaratırsanız insanlar buna meydan okur ve hiçbir yere varılamaz'' diye konuştu.
İKT Genel Sekreteri, dikkat edilmesi gereken ikinci unsur olarak da Irak örneğini vererek, savaştan önce bu ülkede kitle imha silahları bulunduğunu belirten raporlar yayımlandığını, ancak daha sonra bu silahların gerçekte olmadığının ortaya çıktığını hatırlatarak, ''Dolayısıyla aynı hatayı tekrarlamamalıyız'' dedi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.