Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Davutoğlu, Ermeni Açılımını DP ve BBP'ye Anlattı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ermeni açılımını DP ve BBP'ye anlatmak için ziyaretlerde bulundu.  

16 Eylul 2009
Davutoğlu, Ermeni Açılımını DP ve BBP'ye Anlattı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ermenistan açılımına ilişkin gerçekleştirdiği siyasi parti turu kapsamında Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Yalçın Topçu'yu ziyaret etti.

BBP Genel Merkezi'nde yaklaşık 1 saat kalan Davutoğlu, çıkışta kısa bir açıklama yaptı. Davutoğlu, görüşmede başta Ermenistan açılımı olmak üzere Türkiye'nin dış politika konusunda Topçu ile görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.

Davutoğlu'ndan sonra Topçu, kürsünün önüne konulan Azerbaycan bayrağı önünde açıklamasını yaptı.

BBP olarak her meselede olduğu gibi Ermenistan açılımında da söyleyecek sözlerinin olduğunu belirten Topçu, "Açılım meselesi denildiğinde Ardahan'dan Edirne'ye kadar 'Aman ha Adalet ve Kalkınma Partisi bir açılımdan bahsediyorsa arkamızı sıkı kollayalım' demek geliyor" dedi.

Hocalı katliamına hatırlatan Topçu, "Biz nezaketimiz gereği Sayın Bakan'a katledilen çocukların bulunduğu fotoğrafı göstermedik. Bunun o protokole eklenmesi lazım. Ermenistan'ın işgal ettiği Karabağ topraklarından çıkması lazım" diye konuştu.

Topçu'nun açıklaması sırasında bir partili içeriden çocukların katledildiği Hocalı katliamına ilişkin fotoğrafı getirdi. Topçu, protokol görüşmelerin sözde Ermeni soykırımını tanıyan ve bunu inkar edilenlere hapis cezası verildiği İsviçre'de yapılmasını da eleştirdi. Topçu, kamuoyunda görüşmelerde Azerbaycan'ın dışarıda bırakılmış bir izlenimi olduğunu ifade etti. Topçu, milletvekillerinin tıpkı 1 Mart tezkeresinde olduğu gibi gerekeni yapacağını inandığını ifade etti.

HÜSAMETTİN CİNDORUK'U ZİYARET ETTİ

DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Türkiye'nin Ermenistan meselesine çözmekte acele etmemesi gerektiğini belirterek, "DP olarak bu çalışmalara saygı duyuyoruz ama tamamına katılmıyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 'Ermenistan açılımı' kapsamında siyasi parti genel başkanlarına gerçekleştirdiği turları, DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk ile tamamladı. Celal Bayar Köşkü'nde gerçekleşen görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklamada bulunan Davutoğlu, Cindoruk'a Türk dış politikasının perspektifiyle ilgili bilgiler arz ettiğini belirterek, "Ayrıca özel olarak Kafkasya ve Türkiye-Ermenistan ile Ermenistan-Azerbaycan ilişkileri, Karabağ sorunu olmak üzere dış politika konularında görüş alışverişinde bulunduk" şeklinde konuştu.
"Çok istifade ettiğim görüş alışverişi oldu" diyen Bakan Davutoğlu, "Kendilerinin çok derin devlet tecrübesi var. Ondan istifade ettik. Bizde geldiğimiz bu süreçteki son gelişmeleri kendilerine arz etme imkanı bulduk" diye konuştu.

"ÇALIŞMANIN TAMAMINA KATILMIYORUZ"

DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk ise, Davutoğlu'nun ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Özellikle hükümetin dış politika alanında partilere bilgi vermesi ve görüş almasını, başlaması ve sürmesi gereken bir gelenek olarak görüyorum. Bu ziyaretten ötürü kendisine teşekkür ediyorum" dedi.

Ermenistan ile ilişkilerini ikili değil üçlü gördüklerini vurgulayan Cindoruk, "Mutlaka bu ilişkilerin içinde taraf olarak Azerbaycan'ın bulunması gerekir" diye konuştu. Azerbaycan'ın Türkiye için bir kardeşten, dosttan ve soydaştan öte bir ülke olduğuna işaret eden Cindoruk, "Azerbaycan ile ilişkilerimde duyarlı olmalıyız. Bu duyarlılığın tam anlamıyla uygulanmadığını söylemek istiyorum. Azerbaycan halkının ıstırapları unutması mümkün değildir. Topraklarının yüzde 20'si işgal altında olan hiçbir ülke
halkı, bundan dolayı memnuniyet duyamaz, ıstırap çeker" şeklinde konuştu.
Ermenistan ile imzalanan anlaşmanın bir başlangıç olarak kabulünden yana olduğunu ifade eden Cindoruk, şunları kaydetti:

"Hiçbir düşmanlığın asırlar boyu sürmesinden yana olamayız. Ancak Türkiye ile Azerbaycan arasında Demirel ile Haydar Aliyev tarafından tesis edilen dostluk, bu anlaşmayla zedelenebilir. Tarih komisyonu gibi bu bir takım teminatlar bu anlaşmanın geçerliliği için yeterli değildir. Türkiye, Ermenistan meselesine çözmekte acele etmemelidir. Bu meselenin çözümünde tarafların daha fazla müzakereye, daha fazla özeleştiriye, daha fazla birbirinden farklı düşüncelerini birleştirmeye ihtiyacı vardır.

itibariyle sıkışmış olan Ermenistan'ın acelesi vardır. Sınırlar açıldığında buradan karlı çıkacak olan Ermenistan'dır. DP olarak bu çalışmalara saygı duyuyoruz ama tamamına katılmıyoruz."

Kaynak: Ajanslar

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.