Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

"Karabağ Sorununda İlerleme Kaydediliyor"

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov, Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ ile ilgili sorunun çözüm sürecinde bazı ilerlemelerin kaydedildiğini söyledi. 

21 Temmuz 2009

Memmedyarov, Güney Kafkasya bölgesini ziyaret kapsamında Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de temaslarda bulunan AB Troykası heyetiyle yaptığı görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, "Karabağ sorununun çözüm sürecinde belli bir ilerlemenin kaydedildiğini hissediyorum" dedi.

Azerbaycan ve Ermenistan Cumhurbaşkanları arasında 17 Temmuzda Moskova'da gerçekleşen görüşmeye değinen Memmedyarov, görüşmede bir sonuç elde edilmediğini, ancak Karabağ sorununun çözümüne yönelik Rusya'nın girişimlerinin hızlandığını kaydetti. Memmedyarov, Cumhurbaşkanlarının bu görüşmesinin ardından sorunun çözümü hakkında kendilerinde bazı ümitlerin oluştuğunu söyledi.

Söz konusu görüşmede Ermenistan'a bağlı silahlı güçlerin işgal altındaki topraklardan çekilmesine ilişkin konuların ele alındığını belirten Memmedyarov, gelecekte konunun daha kapsamlı bir şekilde müzakere edileceğini, daha sonra ise mültecilerin dönüşüne ilişkin konunun müzakerelerde gündeme getirileceğini söyledi.
Memmedyarov, Karabağ sorununun barışçıl yollarla çözümünde arabuluculuk yapan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu eş başkanlarının Eylül ayında yeniden bölgeyi ziyaret edeceklerini, bu ziyaretten sonra Azerbaycan ile Ermenistan Cumhurbaşkanlarının Ekim ayında yeniden bir araya geleceklerini kaydetti.
AB Dönem Başkanı İsveç'in Dışişleri Bakanı Carl Bildt de Karabağ ile ilgili AGİT Minsk Grubunun faaliyetini desteklediklerini bildirdi.

Bildt, görüşmede, enerji ve siyasi konuların yanı sıra AB'nin "Doğu İşbirliği" programıyla ilgili konuların müzakere edildiğini belirterek, bu programın serbest ticaret anlaşmalarında yeni imkanların sağladığını kaydetti.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edilen AB Troykası, temasları kapsamında Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi Başkanı Rövnag Abdullayev ve diğer üst düzey yetkililerle bir araya geldi.

Azerbaycan'daki bazı muhalefet partileri liderleriyle de bir araya gelen AB Troykası'nın Bakü'deki temaslarını tamamladıktan sonra Ermenistan'a geçmesi bekleniyor.
Bildt'ın başkanlığındaki heyette, Avrupa Konseyi Güney Kafkasya Özel Temsilcisi Peter Semnebi ve Avrupa Konseyi Sekreterliği temsilcisi Paolo Barroso ile Avrupa Komisyonu yetkilileri Karel Kovanda ve John Kjayer de yer alıyor.

İrib

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.