Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

''Irak'ın Bütünlüğü Türkiye İçin Önemli''

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak'ın toprak bütünlüğünü korumasının önemli olduğunu söyledi. 

19 Haziran 2009
''Irak'ın Bütünlüğü Türkiye İçin Önemli''

BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Irak konulu toplantısına başkanlık yapan ve BM'de temaslarda bulunan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'ye dönmek üzere New York'tan ayrılmadan önce Türkevi'nde basın toplantısı düzenledi.

Davutoğlu, "Irak'ın toprak bütünlüğünün tehlike altında olup olmadığının" sorulması üzerine, Irak'ın bir geçiş süreci yaşadığını, ülkede 2003'te Saddam rejiminin devrilmesinden bugüne dek aşama aşama ilerleyen bir normalleşme olduğunu belirtirken, Türkiye'nin, Irak'ın toprak bütünlüğünü ilk andan itibaren en çok vurgulayan ülkelerin başında geldiğini, bu ilkenin Irak'a Komşu Ülkeler Platformu'nda sürekli dile getirildiğini söyledi.

Davutoğlu, "Geçiş döneminde Irak'ın toprak bütünlüğünü koruyarak geçiş sürecini tamamlaması bizim için önem taşıyor. (Bir tehlike var mı sorusuna) Tabii ki bu geçiş dönemi yaşanmakta olduğu için şu anda görünür bir tehlike olmamakla birlikte bizim Irak'a yönelik olarak, bir komşu olarak taahhütlerimizi vurgulamak açısından bunu sürekli olarak uluslararası toplumun dile getirmesinde fayda görüyoruz"dedi.

IRAK'IN KÜÇÜK BİR MODELİ

Davutoğlu, BMGK'daki konuşmasında Kerkük konusuna acil öncelik verilmesi gerektiğini söylemesiyle ilgili bir soru üzerine, BMGK'nın toplantısında BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Irak Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın tanımlanmış görev alanı çerçevesinde Kerkük'ün durumuyla ilgili rapor sunduğunu ve kendisinin de bu rapora istinaden görüş beyan ettiğini bildirdi.

Davutoğlu, "Irak, Ortadoğu bölgesinin küçük bir modeli, Kerkük de Irak'ın küçük bir modeli. Dolayısıyla Kerkük'te etnik ve mezhebi temelli herhangi bir çatışmanın yaşanmaması için Kerkük'te bütün unsurların katıldığı bir yapılanmanın olması zaruri. Biz bunu her vesileyle vurguluyoruz. Bu geçiş sürecinde de Kerkük'ün bu anlamda bütün grupların katılımıyla sağlıklı bir yapıya, çözüme kavuşması bizim için öncelikli tercihtir" dedi.

Davutoğlu, ABD askerlerinin Irak'tan çekilmeye başlamasıyla Irak'ın toprak bütünlüğüne dair tehlikenin büyüyüp büyümeyeceğinin ve BM'nin bu kapsamdaki rolünün sorulması üzerine, ABD'nin askerlerini çekme sürecinin başlamasının doğal bir seyir olduğunu ve yeni ABD yönetiminin bu konuya öncelik vereceğini zaten önceden açıkladığını hatırlattı ve "Biz bu çekilme sürecinin sonrasında Irak'ta herhangi bir kaosun yaşanmamasına tabii ki büyük önem veriyoruz. Irak'ta zaten bu anlamda merkezi otoritenin güçlenmesi, eskiden beri bizim benimsediğimiz temel bir ilkedir" diye konuştu.

Ajanslar

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.