Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Hollanda 'Fitne'ye Yelken Açtı

İslam düşmanı Hollandalı politikacı Geert Wilders, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde beklenmedik bir başarı gösterdi. 

06 Haziran 2009
Hollanda 'Fitne'ye Yelken Açtı

İslam, Türkiye ve göçmen düşmanı Hollandalı siyasetçi Geert Wilders'in Avrupa Parlamentosu seçimlerindeki beklenmedik başarısı hem dünyanın "en liberal ülkesi" olarak bilinen Hollanda'yı hem de neredeyse her gün ırkçılıkla mücadele kanunları çıkaran Avrupa'yı sarstı. 'Fitne' adlı bir filmi de olan Wilders islam karşıtlığıyla tanınıyor.

Hollanda'da 'fitne' adlı bir filmi çeken ve islam karşıtlığıyla tanınan Seçimler öncesi seçmenlerin sandık başına gitmesi için kampanyalar düzenleyen AB kurumları katılımın düşük olması durumunda aşırı sağcı partilerin başarılı olmasından endişe ediyordu. Şu an itibarıyla Avrupa'nın "korktuğu başına gelmiş" gibi görünüyor.

Kesin olmamakla birlikte Wilders'in başkanlığını yaptığı Özgürlük Partisi (PVV) oyların yaklaşık yüzde 17'sini alarak Hıristiyan Demokratlardan sonra ülkenin en büyük ikinci partisi oldu. Seçim kampanyası boyunca Türkiye'nin muhtemel üyeliğini malzeme yapan Wilders zafer konuşmasında, "İslam ülkesi olan Türkiye 10 değil, 1 milyon yıl sonra da AB'ye üye olmamalı." dedi.

Daha önce AP'de hiçbir koltuğu olmayan Wilders'in partisinin 2009-2014 arasında faaliyet gösterecek AP'ye 4 ya da 5 vekil göndermesine kesin gözüyle bakılıyor. Hollanda'da seçimlere katılım oranının da düştüğü gözleniyor. 2004'te katılım yüzde 39,1 olurken, bu seçimlerde rakamın yüzde 36,5'e kadar gerileyebileceği tahmin ediliyor.

Avrupa, Hollanda'daki ırkçı partinin başarısının ardından Belçika, Avusturya, İngiltere, Fransa ve Bulgaristan'daki benzer partilerin de aynı çıkışı yapmasından endişe ediyor. Irkçı ve sağcı partilerin Türkiye karşıtlığında yarıştığı seçimlerden sol partilerin genel olarak zayıflayarak çıkacağı tahmin ediliyor. Türkiye ve İsrail'in (İsrail'in talebi yok) AB üyeliğine itiraz eden Avusturya'nın ırkçı partisi Özgürlük Partisi'nin (FPÖ) başkanının "Batı, Hıristiyanların elinde olmalı" sloganı Alman Sosyalist lider Martin Schulz'un sert tepkisine sebep oldu. Schulz, "Başıma hukukî sorunlar açabilir ama yine de söyleyeceğim. Bu adam tam bir Nazi." dediği Avusturyalı Heinz-Christian Strache'nin aşırı sağcı partisinin yüzde 14 ile 17 arasında oy alması bekleniyor.

Dünyabülteni

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.