Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Azeri Basını Türkiye'nin 'Yol Haritası'ndan Memnun

Azerbaycan'da günlük olarak çıkan muhalif Yeni Müsavat gazetesinin haberine göre Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakû'de sergilediği tutumu Polonya'da da sergiledi. 

19 Mayıs 2009
Azeri Basını Türkiye'nin 'Yol Haritası'ndan Memnun

 Türk basınının yaptığı haberlerden öyle anlaşılıyor ki, Erdoğan, Varşova'da Ermenistan'a sert mesajlar verdi.

Şu anda Türkiye'nin Ermenistan'dan başlıca talebinin, söz konusu ülkenin Dağlık Karabağ da dâhil olmak üzere Azerbaycan'ın işgal altındaki topraklarını boşaltması olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan şöyle dedi: "Böyle bir kararı biz vermedik, BM verdi. Söz konusu karara göre, Ermenistan, işgalci olduğunu kabul etti. Bunu kabul ettiysen, oradan çekil. Söz konusu topraklar işgal edildiği için Türkiye, Ermenistan sınırını kapattı. Sebep-sonuç ilişkisi var. Sebep ortadan kalktığında sınır da açılacak." Erdoğan, Ermenistan'a karşı tehdit içerikli ifadeler de kullandı ve Türkiye'de 40 bin Ermeni'nin yasa dışı çalıştığını hatırlatarak, şöyle bir soru sordu: "Neden onlar bizim ülkemize geldi? Çünkü Ermenistan'da sıkıntı büyük, sefalet var. Onlar, Türkiye'de kendilerini geçindirmek için çaba gösteriyor. Gerekirse geri göndeririz, ama insaniyet açısından bunu doğru bulmuyoruz." Müsavat gazetesi bu çıkışı Başbakan Erdoğan'ın, Ermenistan'ın, Türkiye'ye şart koşma ve meydan okuma hakkı olmadığını ima ettiğini okuyucularına aktardı.

Konuyla ilgili görüş bildiren Müsavat Partisi Genel Başkan Yardımcısı siyaset bilimci Gabil Hüseyinli, şöyle dedi: "Yol haritasının perspektiflerinin tehdit altına girmesinin ve Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşememesinin en büyük sorumlusu Ermenistan ve Rusya. "Yol haritası" konusunun gündeme gelmesinden sonra Ermenistan'ın sergilediği tutum anlaşılmaz oldu. Ermeniler, söz konusu belgede öngörülen bazı konuları reddetti. Önce sözde soykırımın araştırılması için uluslararası uzmanlardan oluşan komisyonun kurulmasını reddettiler, ardından ise Kars Anlaşması'nın haritada
yer almadığını söylediler.

Daha sonra Ermenistan ve Rusya, Türkiye'nin, Dağlık Karabağ konusunun çözümüne karışma hakkının olmadığını iddia etmeye başladı. Böylece kendilerini bir kez daha Türkiye'ye tanıttılar. Batı'nın ve Avrupa'nın baskılarına rağmen Adalet ve Kalkınma Partisi, Türk dünyasından gelen tepkiler nedeniyle sınırı açmaktan vazgeçti. En azından konuyu erteledi. Ermenistan ve Rusya'nın son adımları ise Türkiye'ye, Ermenistan ile ilişki kurmanın perspektifsiz olduğunu bir kez daha gösterdi."

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.