Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Adımı Hep Biz Atıyoruz; Yol Haritası Açıklandı

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi için yol haritası belirlendiğini açıkladI; ABD gelişmelerden memnun. 

23 Nisan 2009
Adımı Hep Biz Atıyoruz; Yol Haritası Açıklandı

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Türkiye ve Ermenistan, İsviçre’nin arabuluculuğunda, ikili ilişkilerini normalleştirmek, iyi komşuluk ve karşılıklı saygı çerçevesinde geliştirmek ve bu suretle tüm bölgede barış, güvenlik ve istikrarı ileri götürmek amacıyla yoğun çaba göstermektedirler" denildi.

Açıklamada, "İki taraf, bu süreçte somut ilerleme ve karşılıklı anlayış sağlamış ve ikili ilişkilerinin her iki tarafı da tatmin edecek şekilde normalizasyonu için kapsamlı bir çerçeve üzerinde mutabık kalmışlardır. Bu çerçevede, bir yol haritası belirlenmiştir. Üzerinde mutabık kalınan bu zemin, devam eden bu süreç için olumlu bir perspektif sağlamaktadır" ifadelerine yer verildi.

Dışişleri Bakanlığı'nın bu açıklamayı yapmasından hemen önce Başbakan Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Ali Babacan 3 saatlik bir görüşme gerçekleştirdi.

ABD "yol haritasından" memnun

Ermenistan ve Türkiye arasında ikili ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda yapılan açıklama memnuniyetle karşıladı.
 Amerika Birleşik Devletleri, Ermenistan ve Türkiye arasında ikili ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda yapılan açıklamayı memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Robert Wood, yaptığı yazılı açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri'nin bu konudaki politikasının, uzun bir süredir, normalleşme sürecinin önşartsız ve makul bir süre içinde gerçekleşmesi gerektiği yolunda olduğunu belirtti.

Açıklamada şöyle denildi:

"Ermenistan ve Türkiye'nin, üzerinde mutabık kalınan çerçeve ve yol haritası doğrultusunda ilerlemelerini istiyoruz. İki hükümetle de, normalleşme sürecinin desteklenmesi yolunda birlikte çalışmayı ve böylece tüm bölgede barış, güvenlik ve istikrarın geliştirilmesini bekliyoruz."


ABD'yi Türkiye ve Ermenistan istemiş

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde soruları yanıtlarken Türkiye ve Ermenistan’ın isteği üzerine sürece dahil olduklarını da belirterek: “Türk ve Ermeni liderlerin, ortak ve acılı geçmişlerini uzlaştırma konusunda son dönemde attıkları adımlardan çok cesaretlendim. Sınırların açılması ve diplomatik ilişkilerin normalleşmesi bu süreci kolaylaştıracaktır. Bizim desteğimizi istediler. Ben ve Başkan Obama da bütün desteğimizi verdik” dedi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.