Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

İsrail Şimdi de Sudan İç Savaşına Müdahil !...

Darfur'da Sudan hükümetine karşı savaşan isyancı grubun lideri İsrail Savunma Bakanlığı'ndan yardım istedi.  

16 Şubat 2009
İsrail Şimdi de Sudan İç Savaşına Müdahil !...

Sudan'ın Darfur bölgesinde isyancı gruplardan birinin lideri İsrail'i ziyaret ederek Sudan hükümetine karşı savaşta destek istedi. 

Haaretz gazetesinin haberine göre, İsrail'e giden Sudan Kurtuluş Hareketi başkanı Abdülvahid Nur, İsrail savunma bakanlığı politik-güvenlik departmanı başkanı General Amos Gilad ile görüştü. Resmi devlet ziyareti olmadığı için Abdülvahid Nur'un İsrail dışişleri bakanlığı yetkilileri ile görüşmediği bildirildi. 

Abdülvahid Nur, yıllık Herzliya Konferansı'na katılmak üzere bu ay başlarında İsrail'e gitti. Darfurlu isyancı lider Darfur mültecileri ile ilgilenen çoğu Fransız bir grup Avrupalı Yahudi ile birlikte İsrail'e geldi. Konferansta herhangi bir konuşma yapmazken, sadece konuşmaları dinledi. 

Herzliya konferansı sırasında Abdülvahid Nur, Gilad ile tanıştırıldı, sonra ikili bir görüşme yaptı. Görüşme, konferanstan birkaç gün sonra Savunma bakanlığında gerçekleşti. 

İsrail savunma bakanlığından yapılan açıklamada, "Ulusal güvenliğin çıkarları dahilinde çeşitli ve bir takım görüşmeler yapıldı. Her bir görüşmeden sonra açıklama yapmak gibi bir adetimiz yok." denildi. 

Sudan Kurtuluş Hareketi 1992'de kuruldu. Laik bir grup olan Sudan Kurtuluş Hareketi, devlet başkanı Ömer Beşir'in İslamcı rejimine karşı çıkıyor. Resmi amacını demokrasiyi Sudan'a getirmek olarak açıkayan grup, 2001'den beri Darfur'daki hükümet kuvvetlerine karşı savaşıyor. 

Abdülvahid Nur, 2007'de Fransa'ya kaçtı ve o zamandan beri Sudan'a dönmedi. Uluslararası insan hakları örgütleri ile yakın ilişkiler kurdu ve Fransız Yahudi felsefeci Bernard-Henri Levy ile yakın arkadaş oldu. 

Önceleri Sudan ve İsrail arasında diplomatik ilişkilerin kurulması yönünde açıklamalar yapan Abdülvahid Nur, daha da ileri giderek Sudan Kurtuluş Hareketi'nin Tel Aviv'de bir ofis açacağını söyledi. Ofis'te İsrail'de siyasi sığınmacı olarak bulunan Sudanlı mülteciler çalışacak.

İsrail'de 600 fazla Darfurlu mülteci bulunuyor. Ehud Olmert hükümeti, Darfur'dan gelen mültecileri siyasi sığınma hakkı ve çalışma izni verdi. 

Haaretz gazetesine göre, Sudan devlet başkanı Ömer Beşir, İsrail'e adımını atan her Sudanlı mültecinin bir Mossad ajanı olarak kabul edileceğini ve Sudan'a döndüklerinde idam edileceklerini söyledi.

Dünyabülteni

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.