Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Rusya Ve Türkiye Kafkaslarda ABD'yi İstemiyor

İki ülke Kafkaslardaki sorunların çözülmesini arzu ediyor, ABD etkisi istemiyor 

17 Şubat 2009
Rusya Ve Türkiye Kafkaslarda ABD'yi İstemiyor

Dün Türkiye cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Rusya'ya düzenlediği dört günlük resmi sefer son buldu. Bu sefer özellikle Ağustos ayındaki Gürcistan savaşından sonra gelişen iki ülke arasındaki ilişkileri daha da kuvvetlendirdi. Rusya ve Türkiye Kafkaslardaki sorunların çözülmesini arzu ediyor.

Kara Deniz havzasının güvenliğinin temin edilmesi de her iki ülke için hayati öneme sahip. Her iki ülkenin de temel hedeflerinden birisi üçüncü ülke özellikle de ABD'nin bölgeye müdahalesini engellemek. Medvedev Gül ile ortak basın toplantısında Ağustos krizinin bölgesel sorunları bölge dışındaki ülkelerin müdahalesi olmadan da çözülebileceğini gösterdi, diye açıklamada bulundu. Abdullah Gül de Rusya başkanının fikirlerine katıldığını ve her iki ülkenin birçok konuda ortak fikre sahip olduğunu vurguladı. 

Moskova stratejik araştırmalar merkezinin uzmanı Sergey Demidenko'nun sözlerine göre iki devlet başkanı kapalı kapılar arkasında doğalgaz konusunu da görüştü. İddiaya göre Medvedev Türkiye'nin Nabucco projesinde yer almaması için ikna etmeye çalıştı ve alternatif proje teklif etti. Rusya başkanı ikinci mavi akım kemerinin de çekilebileceğini belirtti.

Bundan başka 60 milyar dolarlık elektrik enerjisi anlaşması imzalandı. Ayrıca Rusya'nın Türkiye'de nükleer elektrik santrali de inşa edecek. Bu projenin de değerinin 20 milyar dolar olacağı belirtildi. Uzmanların görüşüne göre her iki ülkeyi de rahatsız eden mesele Ukrayna ve Gürcistan'ın –Sevastopol ve Poti – Karadeniz'de ABD'nin deniz üslerinin kurmasını istemeleridir.

Dünyabülteni

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.