Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Karabağ Sorununda Çözüm Türkiye'nin Elinde

Sarkisyan ve Aliyev görüşmeleri Karabağ sorununun çözümü noktasındaki ümitleri arttırdı. 

16 Şubat 2009
Karabağ Sorununda Çözüm Türkiye'nin Elinde

Türkiye dışişleri bakanı Ali Babacan birkaç gün önce Azerbaycan'daydı. Babacan, Azeri Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ile bir araya geldi. Görüşmede Karabağ sorunu ve Kafkasya işbirliği platformu oluşturmasına yönelik meseleler müzakere edildi Ali Babacan Karabağ sorununun çözülmesi ve Ermeni işgalinin son bulması gerektiğini ifade etti. Ali Babacan Bakü'ye gelmeden önce ise Almanya'da Ermenistan devlet başkanı Serj Sarkisyan ve Dışişleri Bakanı Eduard Nalbandyan ile görüştü. Babacan bu görüşmelerin ardından Azerbaycan'a gelmesi Ankara'nıon arabuluculuk faaliyeti yürüttüğüne dair görüşlerin oluşmasına sebep oldu. 

Ali Babacan Bakü'de enerji meselelerini de görüştü. Ancak görüşmelerin ayrıntıları hakkında açıklama yapılmadı. Türkiye'nin Karabağ sorununun çözülmesinde etkin olması yıllardır Azeri yetkililerin beklediği bir gelişmeydi. Çünkü daha önce sorunun çözümü Rusya'nın tekelinde bulunmaktaydı. Rusya ise her zaman müttefiki olduğu Ermenistan'ı destekliyor, bu ülkenin topraklarında askeri üslerini yerleştiriyor ve Ermenilere silah veriyordu. 

Türkiye'nin olay müdahil olması sorunun Azerbaycan açısından olumlu bir şekilde bitebileceğine dair ümitler doğurmaya başladı. Ayrıca bölgede uzun süredir çıkar savaşı veren Rusya ile Türkiye'nin de son dönemde yaklaşmaları ve milyarlarca dolarlık anlaşmalara imza atılması da bölgenin geleceği açısından büyük önem taşımakta. 

Türkiye Rusya ile yaklaşmaya devam etmesi Karabağ sorununun çözümünü daha da kolaylaştıracak. Bunu Medvedev'in katılımıyla Moskova'da İlham Aliyev ve Serj Sarkisyan tarafından imzalanan anlaşma metni de ispatlamaktadır. Rusya sorunun başından itibaren ilk defa Ermenistan'a baskı yapmaya başladı. Bunun ise temel sebepleri Rusya'nın Gürcistan savaşından sonra milletlerarası çerçevede güven kaybetmesi ve Türkiye ile olan ilişkilerin daha da artması olarak gösteriliyor. 

Serj Sarkisyan'ın Moskova'da imzaladığı belge her hangi bir yükümlülük getirmemesine rağmen Ermenistan'da büyük yankı uyandırdı. Ermeniler devlet başkanlarını hıyanetle suçladı. Karabağlı olan Sarkisyan'ın nihai anlaşmaya imza atması büyük bir ihtimalle Ermenistan'da infiala yol açmayacak. Ermenistan'ın içerisine düştüyü ağır ekonomik şartlar özellikle dünya mali krizinin de etkisiyle daha da ağırlaştı. Bölgenin önemli projelerinde Azerbaycan ile sorununu çözemediği için yer alamayan Ermenistan'ın varlığını sürdürebilmesi için hem Azerbaycan hem de Türkiye ile normal ilişkiler kurması gerekiyor.

Dunyabulteni

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.