Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

'Gazze' nin Yaraları Sarılana Kadar İsrail Malı Yok'

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü, İsrail'i boykot ilan etti. 

25 Ocak 2009
'Gazze' nin Yaraları Sarılana Kadar İsrail Malı Yok'

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği (TTKKMB) Genel Müdürü Bedrettin Yıldırım, İsrail'in Gazze'ye saldırıları nedeniyle aldıkları ''İsrail'den gelen tohum ve zirai ilaçları kooperatiflerinde satmama kararının, oradaki yaralar sarılıncaya kadar devam edeceğini'' bildirdi. 

Yıldırım, Etap Altınel Oteli'nde düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Bir gazetecinin, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını hatırlatarak, ''Türkiye bu ülkeden tohumluk buğday alıyordu. Sizin tutumunuz ne olacak?'' sorusuna üzerine Yıldırım, bu konuda ilk tepkiyi kendilerinin gösterdiğini, binalarına dev bir afiş astıklarını, Kızılay'ın kampanyasına 3 TIR gıda yardımı ile destek verdiklerini, İsrail'den gelen tohum ve zirai ilaçları kooperatiflerinde satmama kararı aldıklarını anlattı. Yıldırım, ''Bu kararımız devam ediyor, ta ki oralardaki yaralar sarılıncaya kadar'' dedi. 

''Çiftçi geçen yıl yeterince gübre kullanamadı. Bu nedenle verim azaldı. Bu yıl da gübre fiyatları yüksek olur ve çiftçi gübre atamazsa üretimde düşüş yaşanacak. Bu konuda tedbir aldınız mı?'' sorusu üzerine ise Yıldırım, 2008 sonbaharında çiftçilerin yüzde 30 oranında gübre kullanamadığını, bu yılın baharında da bu durum yaşanırsa Türkiye'nin hububat işal etmesi gerekebileceğini söyledi. 

Yetkililere, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yöneticilerine bu konuyu aktardıklarını belirten Yıldırım, ''Çiftçi şubat, mart aylarında gübre atacak. Bakanlık da yakında gübre desteklerini, 1 katrilyona yakın kaynağı dağıtmaya başlayacak. Çiftçilerimiz ümit ederiz bu kaynaklar sayesinde gübre alıp, tarlalarına atarlar'' dedi. 

Gübre fiyatlarının geçen yıl astronomik fiyatlara ulaştığını, daha sonra düştüğünü, gübre fiyatlarının geçen yılın Temmuz-Ağustos ayındaki fiyatlarının yarısına indiğini anlatan Yıldırım, şu an Türkiye'de gübre fiyatlarının dünyadaki fiyatlarla paralel olduğunu kaydetti. Bakanlığın desteğiyle birlikte çiftçilerin bahar dönemi gübrelerini kullanacaklarını tahmin ettiklerini dile getiren Yıldırım, ''Böylece 2009 yılında dışarıdan buğday işal ederek yabancı çiftçilere dolaylı destek vermeyiz'' diye konuştu. 

''İRAN'DAKİ TESİSLERDE ÜRETİLEN ÜRE BAHAR DÖNEMİNDE TÜRKİYE'YE GELECEK''

Bir gazetecinin, ''İran'daki Razi Petrokimya tesislerinde üretilen üre Türkiye'ye getirildi mi?'' sorusu üzerine Yıldırım, İran devletinin şirketin satışından önce ürünlerin öncelikle İran çiftçisine satılması şartı getirmesi nedeniyle henüz Türkiye'ye gelmediğini, ancak bu sorunun aşıldığını, hazırlıkların sürdüğünü, önümüzdeki bahar döneminde Türkiye'ye gelmesinin planlandığını söyledi. 

''TARIM SİGORTALARINDA PEŞİN PARA İSTENMESİ SİGORTANIN YAYGINLAŞMASINI ENGELLER''

Tarım sigortaları uygulamalarına ilişkin soru üzerine Yıldırım, Güven Sigorta ile tarım sigortalarında bir numarayı yakaladıklarını, Güven Sigorta'yı Groupama'ya satmalarının ardından kurumları ile Güven Sigorta arasında 10 yıllık Münhasır Acentelik Sözleşmesi imzalandığını kaydetti. 

Yıldırım, ''Ümit ediyorum, bu sigorta işlerini normal sigortayla karıştırmazlar. Yani tarım sigortalarında çiftçilerimiz tarlalarını sigorta yaptırdıklarında peşin para istenirse bu sigortanın yaygınlaşmasına engel olur. Bu tür duyumlar alıyoruz, inşallah yanlış duymuşuzdur. Önümüzdeki süreçte tarım sigortalarının daha çok yaygınlaşması için, bu sigorta işlemleri başlatıldı, sigortacılık kanunu çıkarıldı. Ama bunu sağından solundan tırtıklayarak işlevsiz hale getirmek doğru değil'' diye konuştu. 

Kaynak:  Ajanslar

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.