Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Aliyev: İşgale Son Vermeye Hazırız

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, istedikleri anda ve istedikleri yolla ülkesinin işgal altındaki topraklarını kurtarmaya hazır olduklarını söyledi. 

21 Ocak 2009
Aliyev: İşgale Son Vermeye Hazırız

İlham Aliyev Bakanlar Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, 2008 yılında Karabağ sorununun çözümü konusunda net sonuç alınmasa da uluslararası toplumda Azerbaycan tezlerinin haklılık kazandığını belirtti.

Sorunu görüşmeler yoluyla çözmeyi istediklerini anlatan Aliyev, bununla birlikte Azerbaycan topraklarının yüzde 20'si işgal altında olduğu için silahlanmaya devam ettiklerini vurguladı.

İlham Aliyev, "Biz istediğimiz anda istediğimiz yolla kendi tarihi topraklarımızı işgal altından kurtarmaya hazırız. Ancak ülkemizi daha da güçlendirmeliyiz" şeklinde konuştu.

Bu arada Azerbaycan ile Ermenistan arasında 1994'de imzalanan ateşkes anlaşması en çok 2008 yılında ihlal edildi.

Bu ihlallerde Ermenistan 18 Azerbaycan askerini şehit etti. 2 asker de Ermenilerin döşediği mayınlara basarak şehit oldu.

Ermeniler 2008 yılında cephe hattı yakınındaki köylerden 3 Azerbaycanlı sivili de öldürdü.

Azerbaycan ile Ermenistan arasında 1988'de başlayan çatışmalar, her iki ülkenin bağımsızlığını kazanmasından sonra savaşa dönüşmüş, taraflar 1994'te Bişkek'te ateşkes anlaşması imzalamıştı.

Azerbaycan topraklarının beşte birindeki Ermeni işgali ise halen sürüyor.

Cephe hattında AGİT heyeti tarafından belirli aralıklarla denetimler yapılmasına rağmen son dönemde özellikle Ermenistan'a bağlı güçlerin ateşkes ihlalleri, asker ve sivil kayıplarına yol açıyor.

2006 yılında 220, 2007 yılında 550 kez ateşkes ihlal edilmişken bu sayı 2008'de bin 250'ye ulaştı.

2008 yılındaki bu ihlallerde Ermeniler biri üsteğmen olmak üzere 18 Azerbaycan askerini şehit etti. 2 asker de Ermenilerin cephe hattına döşedikleri mayınlara basarak şehit oldu.

Ermeniler geçen yıl 3 de sivili öldürdü.

2007 yılında da Azerbaycan-Ermenistan cephe hattında Ermenilerin ateşkesi ihlali sonucu 17 Azerbaycan askeri şehit edilmişti.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.