Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Azerbaycan Sehitlerini Anıyor..!

Sabah erken saatlerden itibaren yüz binlerce insan 20 Ocak'taki faciada hayatlarını kaybedenlerin hatırasını yad etmek için Şehitler Hıyabanı'nda toplandı 

21 Ocak 2009
<STRONG><FONT color=#000000>Azerbaycan Sehitlerini Anıyor..!</FONT></STRONG><BR>

Bugün Azerbaycan, Sovyet birliklerinin Bakü'ye saldırması neticesinde şehit olan evlatlarını anıyor. Katliamın 19. yıldönümünde gerçekleştirilen törenlere halk büyük ilgi gösterdi. SSCB'nin o zamanki başkanlığının emri ile 19 Ocak'ı 20'ye bağlayan gece harekete geçen Sovyet askerleri 35 bin kişilik orduyla Bakü'ye saldırdı. Saldırının amacı Azerbaycan'da Sovyet rejimin devamını sağlamak ve bağımsızlık hareketlerini bitirmek idi.

"Udar" (Darbe) adını taşıyan bu operasyon SSCB'nin Savunma ve İçişleri Bakanlıklarınca planlanmıştı. Özel kuvvetlerin de katıldığı saldırı neticesinde 134 Azerbaycan Türk'ü şehit edilmiş, 700'ü aşkın kişi yaralanmıştı. Şehitler, Bakü'deki yüksek bir tepeliğe yüz binlerce kişinin katıldığı törenlerle defnedildi. Bu yüzden törenler her yıl bu tepedeki Şehitler Hıyabanı'nda yapılıyor. Bu yılki merasimlere de Azerbaycanlılar büyük önem gösterdi.

Törene bakan İlham Aliyev ve diğer resmi şahıslar iştirak etti.

Ayrıca Bakü'de faaliyyet gösteren ülkelerin temsilcileri de Azerbaycan halkına ve devlet başkanına başsağlığı dileklerini bildirdiler.

Ülkedeki camilerde de "Kara Yanvar" (Kara Ocak) adını alan faciada şehit olanlar için ibadet merasimleri düzenlendi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.