Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Sultanahmet’de Muharrem Konferansı

14 Ağustos Cumartesi günü saat 18.30’da CAFERİDER ve Cem Vakfı’nın düzenlediği, Cem TV haber müdürü Mehti Atam’ın sunuculuğunu yaptığı Muharrem Konferansı Sultanahmet Meydanı Amfi Tiyatro merkezinde gerçekleşti. 

15 Ağustos 2021
Sultanahmet’de Muharrem Konferansı

Pandemi kurulları göz önüne alınarak gerçekleşen konferansta Sultanahmet Meydanı Amfi Tiyatro merkezinde buluşan Ehl-i Beyt dostları, Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz, AVF ve CEM Vakfı Onursal Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan ve Eski Kültür Bakanı Namık Kemal Zeybek’in konuşmalarını dinlediler.

Muharrem Konferansı, Küçükçekmece Din görevlisi Ömer Kurt'un Kuran'ı kerim tilavetiyle başladı.

Konferans Kuran’ı kerim tilavetinin ardından, Eski Kültür Bakanı Namık Kemal Zeybek’in konuşmasıyla devam etti. Konuşmasında Zeybek; “Matem günlerindeyiz. Bugün sadece Müslümanların değil, aslında bütün insanlığın matem günüdür. Hz. Hüseyin (a.s)’in o büyük direnişi sadece İslami bir direniş değildir ben öyle bakmıyorum. Aynı zamanda insani bir direniştir. Çünkü bu direnişin içinde insanlığın ortak değerleri olan hak, hukuk, adalet ve eşitlik vardır. Dolayısıyla Hz. Hüseyin (a.s)’in yasını tutmak sadece Müslümanlar için değil bütün insanlar için bir görevdir diye düşünüyorum. Yezid iktidarını perçinlemek için Hz. Hüseyin (a.s)’den biat istiyor. Hz. Hüseyin (a.s) biat’a karşı direndiği için hayatını feda etmiştir. Hz. Hüseyin (a.s) Kerbela da şehit düşerek İslam’ın ruhunu ve izzetini kurtarmıştır.” dedi.

Konferansta konuşan AVF ve CEM Vakfı Onursal Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan konuşmasında; “Pakistanlı ünlü şair İkbal’in ifade ettiği gibi: “Hz. Hüseyin (a.s) sadece İslam’ın değil insanlığın şehididir.” Hüseyin insanlığa barışı getirebilecek olan bir anlayış için tüm ailesiyle birlikte ölmeyi göze almıştır. Ve aslında Hz. Hüseyin (a.s)’in yaptığı, babası Hz. Ali (a.s)’nin kendisine verdiği vasiyetin yerine getirilmesi olayıdır. Hz. Ali (a.s)  şöyle diyor: “Zalime boyun eğme, şartlar ne olursa olsun. Çünkü sadece haklarınızdan değil, haysiyetinizden de olursunuz.”

Böylece insanlık tarihinde insanoğlunun haysiyetinin haklardan da daha önemli olduğunu söyleyen en büyük devlet adamı Hz. Ali (a.s)’dir. Ve Hz. Ali (a.s)’nin bu sözünü uygulayan kişi de Hz. Hüseyin (a.s)’dir.” dedi.

Konferans Gürkan Ülgen’in deyişleriyle devam etti.

Ülgen’in ardından Konferansta konuşan Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz konuşmasında; “Düşünün kendi evladını cinsiyetinden dolayı diri diri gömen bir zihniyetin varisi olan kişi nasıl bir devrim yapmıştır ki artık kız evladın prenses olduğu bir sisteme geçilsin. Cenneti, doğum yapan annenin ayağına yerleştirdi. Kadını o kadar yüceltti. Ezilen insanların ezilme sebeplerini ortadan kaldırdı. Tabiri caizse o kusursuz medeniyeti oluşturmuştu. O medeniyet kadar eşitlikçi bir sistem dünyaya gelmemiştir.

Peygamberimiz kölelikle mücadele etmek için köleleri alıp onları özgürlüklerine kavuşturmuştur. Beni Ümeyye ise birkaç kişinin tüm diyarı sömürdüğü anlayışın geride kalmasından rahatsızlık duymaktaydı. Hep İslam ile savaştılar. Onlar Müslüman olduktan sonra da Peygamber bizlere mesaj verdi onlara “Siz Azad edilmiş kölelersiniz.” diyerek.  Sonra demiştir ki “Muaviye’yi benim kürsümde görürseniz karnını deşin.” 
 
Türk milleti adına diyebilirim ki; çok şükür Hüseyin sevgisi hepimizde ve yine Yezid düşmanlığı hepimizdedir. Biz buraya Hüseyni olduğumuzu söylemek için toplandık. Selam olsun Hüseyin’e, yarenlerine, ailesine ve sevenlerine.” dedi.

Konferans Yakup Bektaş’ın Kerbela kasidesiyle devam etti.

Konuşmaların ardından konferansta Ehl-i Beyt âşıkları, Azerbaycan’ın ünlü Ehl-i Beyt meddahlarından Seyyid Taleh Boradigahi’nin mersiye ve sinezenleriyle gözyaşlarına boğuldu.

Konferans, Cem TV, Kanal 12'den canlı olarak yayınlandı.

 

 

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.