Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Bin Selman'ın Kahire Ziyareti ve Hedefleri

Suudi Arabistan veliahdı Muhammed Bin Selman 4 mart Çarşamba günü 3 günlük ziyaret için Mısır'a giderek, Kahire'de cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ile bir araya geldi.  

06 Mart 2018
Bin Selman'ın Kahire Ziyareti ve Hedefleri

Mısır ve Arabistan'ın ortak yönü, her iki ülkenin yönetim zirvesinde değişikliğe şahit olmalarıdır. Abdulfettah Sisi Kral Selman ve oğlu Muhammed'den sadece 6 ay önce iktidar oldu. Sisi Temmuz 2014 ve kral Selman ve oğlu da Ocak 2015'te iktidarı ele geçirdiler. Muhammed bin Selman Arabistan'da iktidar olduğundan itibaren iki ülke ilişkilerin güçlenmesine özel önem verdi. Bu yüzden 2015'ten beri Kahire'ye 5 kez ziyaret düzenledi. Bin Selman 2015 yılında 3 kez , 2015'da 1 kez ve 2018'de de şimdilik bir kez Kahire'yi ziyaret etti.
 
Görünüşe göre Muhammed bin Selman Mısır ile ilişkileri güçlendirmeyi, dış siyasetinin önceliklerinden olarak biliyor, zira Mısır Arap dünyasının en büyük ülkelerindendir ve mazisi uyarınca da Arap dünyasında bilimsel ve siyasi açıdan önemli pozisyonu bulunuyor. Bunlara ilaveten Arabistan'ın savaş yanlısı ve kibirli dış siyasetine engel oluşturmazsa bile Suudi velaht için bir imtiyazdır. Fakat Suudi Arabistan, Muhammed bin Selman'ın veliahtlığa seçilmesi ardından Katar, Kuveyt ve Ürdün gibi küçük Arap ülkeleri ile soğuk ilişkileri oldu.
 
Bin Selman'ın Kahire ziyaretine bu kez önem kazandıran konu, onun Arabistan veliahdı olarak ilk kez ilk ülke dışı ziyaret gerçekleştirmesidir. Bin Selman'ın Haziran 2017'de Muhammed Bin Naif yerine veliaht olarak atanması ardından şimdiye kadar hiçbir yurt dışı ziyareti olmadı; sebebi de Suudi prenslerin muhtemel darbeleri idi. Bu yüzden Kahire ziyareti ve bu ayda gerçekleştirecek olan İngiltere ve Amerika ziyaretleri de genç veliahdın ülke içindeki endişelerinin azaldığı mesajını veriyor.
 
Muhammed bin Selman ve Sisi arasındaki görüşmelerin en önemli ekseni ise Katar ile gerginliktir. Mısır, 3 Arap ülkesi olan Suudi Arabistan, Bahreyn ve BAE 5 haziran 2017 tarihinden itibaren, kendilerince Katar'ın teröristlere verdiği destek nedeni ile Doha ile ilişkilerini keserek, bu ülkeye ambargo uygulamaya başladılar. Mısır Sisi'nin darbe ile işbaşına gelmesi ardından, Doha ile gergin ilişkileri olduğu biliniyor zira Kahire açısından terör örgütü olarak ilan edilen Müslüman Kardeşler'in Katar ile hasane ilişkileri var ve hatta mısırlı bu hareketin bazı üyeleri ve liderlerine ev sahipliği bile yapmıştır.
 
Bu arada Amerika başkanı Donald Trump'ın Beyt-ül Mukaddes ve Suriye krizi gibi bazı bölgesel konular hakkındaki kararları, Suudi Arabistan veliahdının mısırlı yetkililer ile ele alacağı konuların diğer eksenlerini oluşturuyor.
 
Muhammed bin Selman'ın Mısır ziyareti cumhurbaşkanı Sisi için de önem arzediyor. Gerçi Sisi bu ay düzenlenecek olan cumhurbaşkanlık seçimlerinden önce bile bu seçimlerin galibidir fakat Sisi yine Muhammed bin Selman'ın Kahire ziyaretinden kendi seçim hedefleri için yararlanacaktır.
 
Bu arada Arabistan da Kahire ile siyasi ilişkilerini güçlendirmekten siyasi hedefler amaçlarken, Mısır da bu ilişkilerin güçlendirilmesinden ekonomi hedefler izlemektedir. Bu sebepten dolayı Abdulfettah Sisi, Muhammed bin Selman'ın siyasi açıdan Mısır cumhurbaşkanından daha altta olan bir mevki olmasına rağmen protokol dışı harekette onu karşılamaya gitti.
 
Rayelyum sitesi Sisi'nin bu hareketini bir çeşit öngörü olarak değerlendirirken Mısır'ın (genelde ekonomi olan) Arabistan'a olan ihtiyaçları ve bin Selman'ın Arabistan krallık koltuğuna oturacağı ihtimalle yapılan bir hareket olarak değerlendirdi./.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.