Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

O Örgüt 'Küçük IŞİD' Oldu

Nijerya?daki Boko Haram örgütü, son aylarda gerçekleştirdiği saldırılarla, Belçika?nın yüzölçümüne denk bir alanda kontrolü ele geçirdi. 

12 Ocak 2015
O Örgüt 'Küçük IŞİD' Oldu

Nijerya’da 2002 yılında kurulan ve o dönemEl Kaide’yle bağlantısı bulunan Boko Haram örgütü, son aylarda gerçekleştirdiği kanlı saldırılar nedeniyle Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) benzetiliyor.

IŞİD’in Irak ve Suriye’de kontrolü altında bulunan bölgelerde hilafet ilan etmesinin ardından örgüt lideri Ebubekir el Bağdadi’ye bağlılık yemini eden Boko Haram militanları şu anda Nijerya’da 54 bin kilometrekarelik bir alanda etkinliğini sürdürüyor.

VUR-KAÇ'LA BAŞLADI
 
Yüzölçümü itibariyle Belçika büyüklüğünde bir alanda kontrolü ellerinde tutan Boko Haram militanları son olarak Çad Gölü kıyısındaki Baga Kasabası’nı ele geçirdi.
 
Nijeryalı yetkililere göre halen militanların kontrolündeki 11 yerel yönetim bölgesinde 1.7 milyonu aşkın insan yaşıyor. Örgütün kuruluşu döneminde küçük kasabalara vur-kaç saldırılarıyla başlayan eylemleri bugün artan militan sayısı sayesinde yerleşim birimlerinin ele geçirilmesine dönmüş durumda.

Taktikleri ve görüşleri nedeniyle 'küçük IŞİD' adıyla anılmaya başlanan örgütün lideri 'Emir' Ebubekir Şekayu’nun IŞİD lideri Bağdadi gibi 'halifeliğini' ilan etmeyi amaçladığı söyleniyor.

ANA GELİR KAYNAĞI KÖLE SATIŞI
 
Kendilerine üs olarak Borno eyaletindeki Gwoza Kasabası’nı seçen militanların en büyük gelir kaynağı köle ticareti. Geçen yıl Çibok Kasabası’ndan 200'ün üzerinde kız çocuğunu kaçıran militanlar, esir ettikleri sivilleri başta Sahra bölgesi olmak üzere Afrika’nın değişik bölgelerine satıyor.

Boko Haram’ın ordu güçlerine karşı en önemli taktiği intihar saldırıları. Örgüt cumartesi günü Maiduguri kentinde 10 yaşındaki bir kız çocuğunu intihar bombacısı olarak kullanmıştı. Saldırıda 20 kişi ölmüş, en az 18 kişi de yaralanmıştı

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.