Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

El-Hatip: ?Suriye Krizini Çözmek İçin Rejim İle Müzakere Etmeliyiz? (Foto)

Suriye Devrimi Muhalefet Güçleri Koalisyonu Eski Başkanı Muaz El-Hatip Moskova ziyareti sonrası yazdığı makalede çarpıcı değerlendirmelere yer verdi. 

07 Aralık 2014
El-Hatip: ?Suriye Krizini Çözmek İçin Rejim İle Müzakere Etmeliyiz? (Foto)

Suriye Devrimi Muhalefet Güçleri Koalisyonu Eski Başkanı Muaz El-Hatip kısa süre önce Rusya’nın başkenti Moskova’ya gitti. Rusya dönüşü resmi facebook hesabında yayınladığı “Güneş Moskova’dan mı doğacak” başlıklı makalesinde çarpıcı değerlendirmelere yer verdi.

“Kabul ediyorum geçmişte siyasi bir hata yaptım” diyerek başladığı makalesinde devamla Muaz El-Hatip; “Ülkemizi kurtaracak başka bir devletin olacağını düşündüm! Gerçek olan bu değildi. Bizim dostumuz yoktu, çünkü önemli uluslararası organizasyonlarının kendi menfaatleri, kırmızı çizgileri var.

Onlar için önemli olan kendi menfaatleri. Küçük organizasyonlar ise daralan veya genişleyen sınırlar içerisinde davranıyorlar. Küçük organizasyonlar büyük devletlerin istekleri ile hareket ediyorlar. Şu unutulmamalıdır ki, vatan kurtarma görevi ar ise, o görev o ülkenin kendi halklarına aittir” satırlarına yer verdi.

Suriye halkının Suriye ile ilgili yaşananlardan tam haberdar olmadığını ima eden Muaz El-Hatip, “İtiraf ediyorum, acı gerçek şudur ki, Suriye halkı şaşkınlık ve gerginlik içerisindedir. Suriye halkı perde arkasında nelerin konuşulduğunu bilme hakkına sahiptir. Bazı şeyleri açıklamak bazen zordur ve her hususu açıklamak içinde yeterli vakit olmaya biliyor” dedi.

Suriye sorununun çözümü için siyasi bir yolun bulunması gerektiğini makalesinde vurgulayan Muaz El-Hatip, “Bugün ki rejim eski rejim değildir. Böyle devam ettiği müddetçe, sonunda yine kaybedenler olacak. Suriye’nin çiçek gibi gençlerini kaybedeceğiz.

Bundan dolayı müzakere yolu tercih edilmelidir. Ben özel bir şey söylemeyeceğim, iki yıl evvel söylediğimi tekrar edeceğim; Barış için Suriye’nin tüm çocuklarının ortak paydasını bulmak lazım. Siyasi çözüm yolu, halkımızın, hepimizin sorunlarını ortadan kaldırılmasının önünü açacaktır. Tüm savaşa rağmen hüsnü niyet ile bir müzakere yolu aramak lazım. Siyasi müzakereler için rejimden iyi niyetli adımlar atmasını istiyorum” ifadelerine yer verdi.

Rusya'nın Ortadoğu Özel Temsilcisi MikhailBogdanov ve ABD Suriye Özel Temsilcisi Daniel Robesctaan ile yaptığı özel görüşmeyi de makalesinde aktaran Muaz El-Hatip şu satırlara yer verdi; “Rus temsilci Bagdanov ve Amerikalı Robesctaan Suriye’yi bölmeyeceklerini bana anlattılar. Hatta bölünmeye karşı olduklarını aktardılar. Bu görüşmemiz kesindir, çünkü iki ülkenin menfaati Suriye’nin bölünmesi konusunda muvafık değil.”

Esed rejiminin Suriye’yi kontrolü altında tuttuğuna da değinen El-Hatip; “Suriye rejimi hala Suriye’yi kontrol altında tutmaktadır. Birçok yerde orduda ki askerlere maaş vermeye devam ediyor rejim. Suriye’nin içinde ki olaylar bir çok şirketin işine geliyor. Suriye meselesinde özellikle silah, petrol ve uyuşturucu çok etkili”  dedi.

Suriye’nin dostu görünenlerin aslında Suriye’nin dostu olmadığını ifade eden Muaz El-Hatip; “Suriye’nin dostu gibi görünenleri tanıdıktan sonra Suriye’nin dostunun olmadığını anladım. Suriye’nin dostları  Suriye rejiminin değişmesini istiyorlar. Onlar Suriye’de savaş ve kan istiyorlar, hatta son Suriyelinin kanına kadar.

Onlar silahlarını satabilmek için savaşın bitmesini istemiyorlar. Onlar siyasi çözüm istemiyorlar, siyasi çözüm yolu olmadan rejimin devrilmesini istiyorlar. Suriye krizini çözeceğiz diyenler  yaptıkları planlarla kendilerine fırsatlar oluşturuyorlar. Teröristler ise yağma peşinde, onlar Suriye’yi bir banka gibi görüyor ve bu ülkenin varlığı veya yokluğu umurlarında değil.

Onlar tehlikeye düştüklerini anladıkları anda, komşu ülkeye geçerek birkaç Amerika dolarına vatandaşlık alacaklar” dedi.
Esed rejiminin teröristlerle mücadele ettiğine de değinen El-Hatip; “ Suriye rejimi şuan teröristlerle savaşıyor. Rejim kendi memurlarına maaş veriyor, halka elektrik, su veriyor, halka hizmet etmeye devam ediyor” ifadelerine yer verdi.
Temmuz ayında Mısır’ın başkenti Kahire’de düzenlenen Suriye konulu konferansa katılan Muaz El-Hatip, konferansta yaptığı konuşmada, Suriye rejimi ile müzakere yolunun tercih edilmesi gerektiğini vurgulayarak Suriye’nin Dostları Grubu’na ağır yüklenmişti.

El-Hatip Mısır’da ki Suriye konulu konferansta yaptığı konuşmada, Suriye’nin Dostları Grubu’nu hilekar ve yalancı olmakla suçlayarak, “Suriye’nin Dostları grubu yalancı, hilekar ve ikiyüzlüdür. Suriye’nin geleceği ile ilgili yönetim ile muhalifler arasında uygun bir zemin oluşturulmalıdır” demişti.

Mısır’da ki konferansta Batılı ülkelerin, ABD ve Rusya’nın Suriye politikalarını da değerlendiren Muaz El-Hatip, “Batı’nın ortaya koyduğu stratejiden uzaklaşmak zorundayız ve ortak bir nokta bulmaktan başka bir çaremizde yok. Rusya ve ABD’nin Suriye politikası Suriye’nin bölünmesine dayanıyor. Ne rejim nede muhalifler ülkelerini bölünmüş olarak görmek istememektedir” ifadelerini kullanmıştı.

Mısır konferansında yaptığı konuşmada Suriye’nin mevcut durumunun Dostlar Grubu’nun eseri olduğunu da belirten Muaz El-Hatip; “ Bir grup kedini Suriye’nin dostları olarak adlandırıyor. Bu grubun yarısı yalancı, hilekar ve ikiyüzlüdür. Suriye’yi içinde bulunduğu duruma bu grup düşürmüştür. Tüm bu gerçeklerden ötürü Arap yuvasına geri dönmemiz gerekiyor. Bazıları var ki yıllardır devam eden Suriye krizinin çözülmesini arzulamıyor” şeklinde konuşmuştu.


 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.