Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Kuveyt Parlamentosuna 17 Şii

Kuveyt'in yüzde 40'ını oluşturan Şiiler, son seçimlerde meclisteki 50 sandalyesinden 17'sini kazandı. 

03 Aralık 2012
Kuveyt Parlamentosuna 17 Şii

Kuveytli Şiiler, meclisin 50 sandalyesinden 17'sini kazandı. Bu, Kuveyt'te Şiilerin şimdiye kadar elde ettiği en yüksek sandalye sayısı.

Seçim yasasında yapılan değişikliğe karşı çıkan muhalefet seçimleri boykot etti. Bu nedenle seçime katılım oranı yüzde 39'da kaldı. Bu seçimlerde 3 kadın da meclise girmeyi başardı.

Muhalefet, halkın iradesini yansıtmadığını belirttiği yeni meclisi gayrimeşru olarak niteledi.

Seçimlere İtiraz Edildi

Önceki gün yapılan milletvekili seçim sonuçlarının bugün açıklanmasının ardından eski milletvekillerinden oluşan bir grubun, seçim kanunlarındaki değişikliği içeren kararnameye itiraz etmek amacıyla Anayasa Mahkemesi'ne başvurduğu belirtildi.

Halk 2006’dan beri 5. defa, son 10 ayda ise 2. defa sandık başına gitti. Muhalefet ve bazı aşiretler, Kuveyt Emiri Sabah el Ahmed el Cabir el Sabah’ın seçim sistemini değiştirmesini, yönetim yanlısı adayların lehine olduğu ve yönetimdeki El Sabah hanedanının siyasetteki nüfuzunu arttıracağı gerekçesiyle boykot kararı almıştı. Muhalefetin çoğunlukta olduğu meclisi 7 Ekim’de fesheden emir kanununda seçmenin 4 yerine sadece 1 aday için oy kullanmasını öngören değişiklik yapmıştı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.