Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Tek Yanlı Yaptırımlara Karşıyız

Rusya dışişleri bakanı, batının İran karşıtı tek yanlı yaptırımlarına karşı olduğunu belirtti. 

25 Mayıs 2012
Tek Yanlı Yaptırımlara Karşıyız

Düzenlenen bir basın toplantısında açıklamada bulunan Rusya dışişleri bakanı Sergey Lavrov, Washington'un İran'a karşı tek yanlı yaptırımlarına karşı olduklarını belirtti.

Lavrov ayrıca yabancı firmaların çalışmalarını engelleyen Amerika'nın sınır ötesi içerikli yaptırımlarını eleştirdi.

Rusya dışişleri bakanı ayrıca tek yanlı yaptırımlarının 5+1'e yardımcı olamayacağına işaretle bu tutumun 5+1'i Amerika'nın esiri haline getirdiğini söyledi.

Rusya yetkilileri Beyaz Saray ve batının İran karşıtı yaptırımlarına defalarca muhalefetlerini açıkça belirtmişler. Rusya cumhurbaşkanı Vladimir Putin bu bağlamda yaptığı açıklamada önemli uluslar arası konularda görüşmenin her zaman baskı ve yaptırımdan daha etkili olduğunu belirtti

İran ve 5+1 ülkeleri 18 Haziran’da Moskova’da buluşacaklar

Müzakerelerin uzaması dolaysıyla İran ve 5+1’in müzakereleri 18 ve 19 Haziran’da Moskova’da devam edecektir.

Gazetecilere açıklamada bulunan AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Caşerine Ashton, İran ve 5+1 ülkeleri arasındaki müzakerelerin devamı 18 ve 19 Haziran’da Rusya’nın başkenti Moskova’da gerçekleşeceğini bildirdi.

İran ile ABD, İngiltere, Rusya, Çin ve Almanya arasındaki nükleer görüşmenin yeni turu dün (23 Mayıs) Irak'ın başkenti Bağdat'ta yapıldı. 12 saatten fazla süren görüşmenin ardından tüm taraflar, daha önce bir gün içinde yapılması öngörülen görüşmenin, bugün de sürmesini kararlaştırdı.

İran nükleer sorunu üzerine yaptıkları diyalogun başarılı geçmesini beklendiğini ve kaydedilecek başarının, tüm bölgeyi olumlu etkileyeceği belirtildi.   

Uluslararası Çin Radyosu’nun haberine göre de Çin hükümetini temsilen görüşmede bulunan Dışişleri Bakan Yardımcısı Ma Zhaoxu verdiği demeçte, dünkü görüşmede "ilerleme" kaydedildiğini dile getirdi.

İran ve 5+1 ülkeleri arasındaki 2. tur müzakerelerin sona ermesi ile birlikte İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Said Celili ve Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Caşerine Ashton ikili görüşmelerin 3. turuna başladı.

İran İslam Cumhuriyeti ilk tur görüşmelerde nükleer olan ve olmayan konularda 5 eksen konu çerçevesinde kapsamlı bir paket önerdi ve karşı taraf da kendi öneri paketini sundu.

İran'ın görüşmelerde vurguladığı konulardan biri uranyumu zenginleştirme hakkının resmen tanınmasıdır.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.