Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Necef'te Azerbaycan Medresesi (Foto)

Necef İlim Havzaları, eski ihtişamına kavuşma yolunda hızlı adımlarla ilerlerken Azerbaycanlı talebeler de havza içinde bir hayli etkinler. 

26 Mayıs 2011
Necef'te Azerbaycan Medresesi (Foto)

Bizim geldiğimizi öğrendiklerinde kaldığımız Otele geldiler. Sayıları şimdilik çok az da olsa havza içindeki etkinlikleriyle öne çıkıyorlar. Azerbaycanlı öğrencilerin öncüsü konumunda olan Şeyh Sebuhi medrese hayatının zorluklarından bahsederek bu zorluklara sabırla tahammül edenlerin başarılı olduğunu ifade ediyor. Azerbaycan Türkleri'nni Ehlibeyt mektebine çok büyük ilim adamları kazandırdığını vurgulayan Ş. Sebuhi, Necef'teki Badkuba Medresesi'nin Azerbaycanlılara ait olduğunu, buranın yeniden sahiplerine iadesinin öneminden bahsederek bizleri söz konusu medreseye götürdü.

Badkuba (Bakü) Medresesi yüzyıllık tarihe sahip bir medrese. Hz. Ali (as)'ın türbesine çok yakın bir yerde. Medrese, neredeyse yıkılmak üzere ve içler acısı bir durumda. Buranın yeniden imar edilerek eski işlevselliğine dönmesi için çaba gösterdiklerini söyleyen Şeyh Sebuhi, konunun takipçisi olduğunu söyleyerek kendilerin de, bu yüzden burada kaldıklarını söyledi. Azerbaycanlı öğrencilerin kaldığı bu mekan aslında yaşanabilir bir yer değil. İçerisi oldukça bakımsız ve havasız. Ama onlar buranın sahipleri olarak burada bulunmalarının önemli olduğunu ifade ederek dikkat çekmek için böyle bir yola başvurduklarını söylüyorlar. Kendisi bilgisayar mühendisi olan şeyh Sebuhi bu mücadelenin hayırla sonuçlanacağının altını çiziyor.

Bu konuyu görüşmek üzere Medreselerden sorumlusu Seyyid Nezer'le görüştük. Büyük Ayetullah Sistani’nin müessesesinde görevli olan bu muhterem zat Türkiye’den geldiğimizi öğrenince bizleri çok sıcak karşıladı. Bu medresenin Azerbaycanlı talebelere tahsis edilmesi konusunda yaptığımız sohbet umuyoruz faydalı olur. Badkuba Medresesi aslında küçük bir yer ancak yanı başında zamanının en büyük taklit mercilerinden olan Ayetullah Hoi (ra)’ye ait bir bitişik mekân daha var; bu ikisinin birleştirilerek yeniden inşa edileceğini öğreniyoruz. Bu şekilde ortak bir kullanım alanı olacağını ifade eden Seyyid Nezer olumlu şeyler söylüyor, ancak Azerbaycanlı talebeler projeye sıcak bakmakla birlikte medresenin yönetiminin kendilerine verilmesi konusunda ısrarlı.

Umarız bu haberle birlikte hayırseverler bu konuda Azerbaycanlı talebelere yardımda bulunur ve bir hayra vesile olurlar.  

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.