Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Katar'da İşgal Toplantısı

Libya işgalinin ardından oluşturulan Uluslararası Libya Temas Grubu ülkeleri bakanları Katar'ın başkenti Doha'da bir araya geliyor. 

14 Nisan 2011
Katar'da İşgal Toplantısı

Toplantıya İngiltere'ye kaçan Libya eski Dışişleri Bakanı Musa Kussa da katılıyor. Toplantı öncesi İngiltere ve Fransa'dan daha fazla saldırı talebi gelirken, Libyalı muhalifler de işgal birliğinden silah yardımı istedi.

Uluslararası Libya Temas Grubu'na üye ülkelerin Dışişleri Bakanları Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen toplantıda biraraya geliyor.

Libyalı muhalifler bu toplantıdan uluslararası kamuoyu tarafından tanınma kararı çıkmasını bekliyor. Muhalifler toplantı öncesi ülkedeki krizin bitmesinin tek yolunun tek yolunun Kaddafi'nin iktidarı bırakması olacağını bildirdi.

İngiltere ve Fransa daha fazla saldırı istiyor

İngiltere ve Fransa, müttefik ülkelerden daha fazla katkı beklediklerini bildirdi.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, "NATO çerçevesindeki çabalarımızı artırmalıyız. İngiltere bu yüzden son haftalarda yerdeki hedefleri vurabilen uçak sayısını artırdı. Diğer ülkelerin de aynı şeyi yapmasını memnuniyetle karşılarız" dedi.

Fransız Dışişleri Bakanı Alain ise "NATO operasyonun askeri liderliğini üstlenmek istedi ve biz bunu kabul ettik. NATO, şimdi bu rolün hakkını vermeli. Bugüne kadar yapılan yeterli değil" dedi.

Kussa da Doha'da

İngiltere'ye kaçan ve Kaddafi'nin en güvendiği adam olarak tanınan eski Dışişleri Bakanı Musa Kussa da Doha'daki bazı toplantılara katılmak üzere Katar'a geldi.

Kusa'nın Doha'ya, Libya'nın geleceğinin tartışılacağı uluslararası konferans öncesinde yetkililere danışmanlık yapmak üzere gittiği belirtilirken, İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Musa Kusa'nın Katar hükümeti yetkilileri ve Libya temsilcileriyle görüşmek üzere Doha'ya gittiğini bildirdi.

Libya temas grubu Katar'da toplanmasının ardından, NATO temsilcileri ise, perşembe ve cuma günü Berlin'de toplanacak.

Çatışmalar ve bombardıman sürüyor

Öte yandan Muammer Kaddafi’ye bağlı birliklerin ülkenin doğusunda muhaliflerin elindeki Ecdebiye'yi bombaladığı bildirildi. Libyalılar, şehrin batı kısmında patlama seslerinin duyulduğunu anlattı.

Ecdebiye ve Misrata'da bombardımana devam eden ve 20 Kaddafi askerinin öldrüldüğünü iddia eden NATO, Trablus’un 100 km güneyindeki Kikla kasabasını da bombaladıkları açıkladı.

Libya devlet televizyonu ise, NATO saldırısında polis ve sivillerin öldüğünü bildirdi.

AF örgütü: Kaddafi infaz yapıyor

Uluslararası Af Örgütü, Kaddafi'ye bağlı birliklerin muhalifleri infaz ettiği ifade etti. Örgüt, Kaddafi güçlerinin yakaladığı muhaliflerin elleri arkalarından bağlanmış, başlarından vurulmuş cesetlerinin bulunduğunu bildirdi ve bazı kaynakların, Ecdebiye yakınında 2 Libyalı muhalifin elleri arkalarından bağlanmış ve başlarından vurulmuş cesetlerini bulduklarını kaydetti.

Uluslararası Göç Örgütü ise, Libya'nın kuşatma altındaki petrol ihraç edilen önemli liman şehri Misrata'da sıkışan binlerce göçmeni tahliye edeceklerini bildirdi.

Muhalifler resmen silah istedi

Libyalı muhalifler, Libya'nın "tek temsilcisi" olarak ilan ettikleri Geçici Ulusal Konsey adına işgal birliklerinden silah istedi.

Konsey yetkililerinden Abdülhafız Goga, muhaliflerin kalesi Bingazi'de yaptığı basın açıklamasında, "işgal birliklerine ihtiyaç duydukları askeri ve teknik malzemelerin listesi" gönderdiklerini açıkladı.

Bir gazetecinin "Hangi ülkelerden silah istediniz?" sorusunu Goga, "Geçici Ulusal Konseyi Libya'nın tek temsilcisi olarak tanımış olan ülkelerden istedik" şeklinde cevapladı.

Fransa, İtalya ve Katar, muhaliflerin kalesi Bingazi'de kurdukları Geçici Ulusal Konsey'i Libya'nın tek temsilcisi olarak tanıdığını açıklamışlardı.

Öte yandan Lüksemburg'da Avrupalı Dışişleri Bakanlarıyla görüşmesinden sonra bir basın toplantısı düzenleyen Konsey sözcüsü Ali El İsavi de "Kaddafi kuvvetleri 10 bin kişiyi öldürdü, 30 bin kişiyi yaraladı, 20 bin kişi de kayıp" dedi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.