Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

1 Milyon Kişilik Alevi Mitingine Doğru...

Pir Sultan Abdal Derneği ve Alevi Bektaşi Federasyonu yetkilileri: 'Büyük Alevi mitingi için 1 milyon kişi hedeflemiş durumdayız' 

29 Ekim 2009
1 Milyon Kişilik Alevi Mitingine Doğru...

8 Kasım 2009'da Kadıköy'de gerçekleşecek olan 'Büyük Alevi mitingi' öncesi Alevi hareketinin önemli isimlerinden Pir Sultan Abdal Derneği'nin ve ABF'nin etkili isimlerinden Erdal Yıldırım sorularımızı yanıtladı...
***

8 Kasım mitingine nasıl hazırlanıyorsunuz?

Bilindiği gibi Aleviler, Osmanlı İmparatorluğu ve Cumhuriyet döneminde de yasaklarla, baskılarla, inkarla ve kimi zaman toplu katliamlarla karşı karşıya kaldılar. Son yıllarda örgütlenen Alevi kurumları, çeşitli demokratik hak ve talepleri konusunda güçlerini birleştirdiler ve hukuksal olarak da, siyasal olarak da mücadeleyi yükseltmeye başladılar. Ancak hukuksal ve demokratik taleplerinin yerine getirilmemesi, hak ihlallerinin, hor görülme, aşağılanma ve baskıların devam etmesi sonucu Avrupa İnsan hakları Mahkemesi dahil tüm hukuk yollarından çözümler aramaya devam ettiler. Ama mevcut iktidar kör sağır ve topalı oynamaya devam ediyor. Bu nedenle Alevi Bektaşi Federasyonu aldığı bir kararla ve tüm bileşenleriyle birlikte Ankara Sıhhiye Meydanında 9 kasım 2008 tarihinde "Ayrımcılığa Karşı Eşit Yurttaşlık Hakkı" adıyla görkemli bir miting tertip etti ve demokratik hak ve taleplerini bir kez daha dile getirdi.
Ancak aradan 1 yıl geçmesine rağmen bu konularda en ufak bir ilerleme ve iyi niyet faaliyeti olmadığı gibi, sahte Alevi açılımı ve son olarak da göz boyamaya yönelik bir Alevi Çalıştayı düzenlediler. Bu iktidarın sorunların çözümü konusunda takiyyeci anlayışı devam ettiği için Alevi Bektaşi Federasyonu bu yıl da İstanbul Kadıköy'de bir miting tertip etti.
Miting duyurusu ile ilgili olarak bugüne kadar Alevi Bektaşi Federasyonu bileşenleri kendi yerellerindeki siyasi partiler, sendikalar, meslek örgütleri, vakıflar, yöre dernekleri çok sayıda aydın, yazar, sanatçı, akademisyen, yöre derneklerine ziyaretler düzenlediler ve mitinge aktif destek istediler.

O gün neler talep edeceksiniz alanlarda?

8 Kasım 2009 günü İstanbul Kadıköy Meydanında özel olarak "zorunlu din dersinin kaldırılmasını", "Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Kaldırılmasını", "Cemevlerinin yasal statüye kavuşturulmasını", "asimilasyondan vazgeçilmesini", "Alevi köylerine cami yapılmamasını" ve Madımak'ın müze olmasını talep edeceğiz. Genel olarak da ülkemizin en büyük sorunu olan demokrasi, insan hakları sorunlarını haykıracağız.

Şu ana kadar kamuoyunun mitinge yönelik ilgisini nasıl buluyorsunuz?

Bugüne kadar yukarıda isimlerini açıkladığımız siyasal parti, sendika, meslek örgütleri, yöre dernekleri ve ayrıca çok sayıda aydın, yazar, sanatçı ve akademisyen çok büyük destek sunarak o gün Kadıköy'de alanda olacaklarını bildirdiler. Örgütsel katılımların yanında ayrıca Alevi toplumunun bireysel olarak olağanüstü bir ilgiyle mitinge hazırlanmakta olduğunu gözlemlemekteyiz. Yurtiçinden ve yurtdışından çok görkemli katılımlar olacağının haberlerini almaktayız. Yurtdışından uçaklar kaldırılacak ve kitlesel katılımlar olacak.

Ne kadar insan hedefliyorsunuz?

Miting için 1 milyon hedeflemiş durumdayız… Bu sayıya rahatlıkla ulaşacağımıza inanıyoruz. O gün Kadıköy'de yüzbinlerce kişi demokrasi için, insan hakları için, gerçek laiklik için herkesle yan yana, omuz omuza olacağız. Bu açıdan bakıldığında rakamsal bir sayı vermenin çok önemli olmadığının da bilincindeyiz.

Mitingin artık hükümeti daha cesur adımlar atmaya zorlayacağını düşünüyor musunuz?

Bizler 8 Kasım'da Kadıköy'de, yurdun dört bir yanından, hatta yurtdışından bizimle yan yana yürüyecek her canla birlikte Kadıköy'de öncelikle ülkemizde gerçek demokrasi için, insan hakları için, laiklik için, Alevilerin demokratik hak ve taleplerini dile getireceğiz. Bu mitingin üç maymunu oynayan iktidara karşı önemli bir dayanışma ve mücadele olacağını biliyoruz. Bizler bu ülkenin yurttaşları olarak herhangi bir özel istek ve talepte bulunmuyoruz. Hiçbir vatandaşımıza ve bizlere karşı ayrımcılık yapılmamasını talep ediyoruz. Demokratik haklarımızın peşinde olacağız, haykırmaya devam edeceğiz. İktidarın adım atıp atmaması kendi sorunu olacaktır. Bizler haklarımızın tamamını elde edinceye kadar mücadeleye devam edeceğiz.

25 Ekim'de bir brifing gerçekleşecek Kadıköy'de ve bunu da siz düzenliyorsunuz. Neler olacak o brifingte ve kimler katılacak?

Kadıköy'de yapılacak olan brifing öncesinde misafirlerimize bir kokteyl olacak. Daha sonra Alevi Bektaşi Federasyonu ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği yöneticileri mitingle ilgili katılımcılara kısa bir brifing sunacaklar. Daha sonra da bir forum düzenleyeceğiz. Forumda katılımcı kurum temsilcileri ve kişisel katılımcılarla görüş alışverişinde bulunulacaktır. Bu toplantıya ülkemizin demokrasi mücadelesinde yerini alan aydın, yazar, sanatçı, akademisyen, bilim adamlarının yanında siyasal partiler, sendikalar, meslek örgütleri, Alevi kurumları, yöre dernekleri yönetici ve temsilcileri ve basın mensupları katılacaktır.

ABF GENEL BAŞKANI ALİ BALKIZ: "Moda'dan Kadıköy meydanına kadar mevcut olan alana sığmayacağız. 1 milyon kişiyi o gün alanda bekliyoruz. Bu, bizim ikinci büyük mitingimiz biliyorsun ki. Biz tabii ki her sene miting yapmak istemiyoruz ama bunu yapmaya mecbur ediyorlar bizi. Sorunlarımızın çözülmesini, hükümetin somut adımlar atmasını talep etmekteyiz. Ancak hükümet çalıştay süreci ile ipe un sermekte, somut bir adım atmamaktadır. Bu minvalde mitinge yönelik çalışmalarımız da hız kazanmış durumda ve kamuoyundan yoğun bir ilgiyle karşılaşıyoruz bu süreçte. 8 Kasım 2009'da İstanbul'da Kadıköy'e sığmayacağımızı bir kez daha belirtmek istiyorum..."

Ali Ersin Kelleci / Renk Haber

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.