Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

"Latin Amerika'daki ABD Üsleri Kapatılmalıdır"

Venezüella Cumhurbaşkanı Hugo Chavez, Latin Amerika'daki Amerikan varlığıyla ilgili olarak bölge ülkelerini uyardığı konuşmasında sert mesajlar verdi.  

17 Ağustos 2009

Venezüella Cumhurbaşkanı Hugo Chavez, sınır komşusu Kolombiya'da Amerikan askeri üslerinin varlığını Latin Amerika bölgesi için büyük bir tehdit olduğunu belirterek, bu durum karşısında Latin Amerika ülkelerini ortak karar almaya davet etti.
Kolombiya dahil Latin Amerika ülkelerinin ABD'ye askeri üs vermelerinin kabul edilemez bir durum olduğunu belirten Chavez, ABD başkanı Obama'dan üslerini kapatmasını istedi.


Honduras'ta gerçekleşen darbenin Amerika'nın Merkezi Amerika'daki askeri üslerinin girişimi ve işbirliğiyle gerçekleştiğini de belirten Chavez, Amerika'nın emperyalist siyasetlerini düzeltme iddiasında olan Obama'nın her şeyden önce başka ülkelerin içişlerine karışmaması gerektiğinin altını çizdi.
Chavez, Amerikan üslerinin, ülkelerin içişlerine müdahale ve aynı zamanda muhtemel darbeler için kullanıldığını da belirterek, Latin Amerika ülkelerinin ABD'nin şom siyasetleri karşısında son derece uyanık olmaları çağrısında bulundu.


Bilindiği gibi, Kolombiya'nın topraklarını ABD üssü için kullanım izni vermesinden sonra Kolombiya ve Venezüella ilişkileri de gerginleşmeye başlamıştı.
Chavez, bu adımından ötürü, komşu ülkelerden Kolombiya'yla ilişkilerin gözden geçirilmesini isterken, bunun Kolombiya'yı "Latin Amerika'nın siyonist İsrail'i" haline getirme çabasının bir parçası olduğunu belirtiyor.

Müttefiklerle bağları güçlendireceğiz

Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez, Kolombiya'nın topraklarındaki 7 askeri üssün ABD tarafından kullanılmasına izin vermesine atfen, Rusya ve Çin gibi müttefikleriyle bağlarını güçlendirmenin artık önem kazandığını ifade etti. 
Chavez, dün yaptığı açıklamada, Rusya, Belarus ve Libya ile ilişkileri güçlendirmek amacıyla gelecek ay bu ülkeleri ziyaret edeceğini bildirdi. Chavez, Çin'e yapılan petrol sevkiyatını da gelecek 4 yıl için günde bir milyon varile çıkarmayı planladıklarını belirtti.


Kolombiya ile ABD'nin, Kolombiya topraklarındaki 7 askeri üssün ABD tarafından kullanılmasına izin verilmesi konusunda dün anlaşmaya vardıkları, ancak anlaşmanın imzalanmadan önce iki ülke hükümetlerince inceleneceği bildirilmişti.
Anlaşmaya göre, Amerikan askerleri, Pasifik'teki uyuşturucuyla mücadele ve antiterörizm operasyonlarında havadan gözetleme desteği için Kolombiya'daki 7 üssü kullanabilecek.
ABD yönetimi, Ekvador yönetiminin topraklarına askerlerinin girmesini yasaklaması ve Manta'daki Amerikan üssünü kapatmasının ardından bu tür operasyonlar için Kolombiya ile görüşmeye başlamıştı.
Kolombiya'nın ABD ile üs görüşmeleri yapması başta Ekvador ile Venezüella olmak üzere bölge ülkelerinin tepkisini çekmişti.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.