Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Azerbaycan, Türkiye' yi Uyardı

Ermeni askerler işgal ettikleri Azerbaycan topraklarından çekilmeden Türk-Ermeni ilişkilerinin normalleştirilmemesi çağrısı yapıldı. 

23 Nisan 2009
Azerbaycan, Türkiye' yi Uyardı

Azerbaycan Türkiye ve Ermenistan'ı uyararak Ermenistan'ın Azerbaycan'da işgal ettiği topraklardan askerlerini geri çekmesi halinde Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin normale dönebileceğini bildirdi.

Türkiye ve Ermenistan, dün geç saatlerde yapılan açıklamada, ilişkileri normalleştirmek için bir taslak üzerinde anlaşmaya varıldığı belirtildi. Türkiye, Sovyetler Birliği'nin yıkılmasından sonra Ermenistan'ın Azerbaycan toprağı Dağlık Karabağ'ı Rusya'nın askeri yardımı ile işgal ettiği 1993'ten beri Ermenistan sınırını kapalı tutuyor.

Reuters'a göre, Türkiye'nin Ermenistan sınırını tekrar açması ve tam diplomatik ilişkiler kurması ile birlikte Batı'ya petrol ve doğal gaz tedarik eden Azerbaycan, Ermenistan karşısındaki kozunu kaybetmekten endişe ediyor.

Azerbaycan sınırı da kapalı olan Ermenistan, Türkiye sınırının kapalı olması sebebiyle karaya sıkışmış durumda, Batı ticaret yollarına açılabilmesi için Türkiye sınırının açılması Ermenistan için büyük önem taşıyor.

Azeri haber sitesi Day.az'ın bildirdiğine göre, Azerbaycan dışişleri bakanlığı sözcüsü, "Diğer ülkelerle ilişkilerini tayin etmek her ülkenin egemenlik hakkıdır. Ancak, Azerbaycan; Türk-Ermeni ilişkilerinin normalleşmesinin Ermeni askerlerin Azerbaycan'da işgal ettiği topraklardan çekilmesi ile paralel yürütülmesi gerektiğini düşünüyor." dedi.

Kaynak: Reuters

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.