Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Türkiye Ve Azerbaycan Arasındaki 'Ermeni Krizi' Giderek Derinleşiyor!

Türkiye'nin Ermenistan sınırını açma ihtimaline, Azerbaycan, Nabucco yerine Beyaz Akım'a yönelerek cevap verdi. 

07 Nisan 2009
Türkiye Ve Azerbaycan Arasındaki 'Ermeni Krizi' Giderek Derinleşiyor!

Dağlık Karabağ sorunu çözülmeden Türkiye'nin Ermenistan sınır kapısını açma ihtimaline kızan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, tepkisini göstermek için İstanbul'da yapılacak olan Medeniyetler İttifakı zirvesine gelmeyi reddetti. Aliyev'i ayrı ayrı telefonla arayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da Aliyev'i İstanbul'a gelmeye ikna edemedi. Clinton'on İstanbul'a gelmesi durumunda ABD Başkanı Barack Obama ile görüşme önerisi bile son derece kızgın ve tepkili olduğu bildirilen Aliyev'i ikna etmeye yetmedi.

Bu restin ardından da Azerbaycan, doğalgazını, Ukrayna üzerinden Avrupa'ya göndermeyi ciddi şekilde tartışmaya başladı. Gürcistan'la bu konuda bir anlaşma imzalayan Azerbaycan, doğalgazının Gürcistan - Ukrayna hattını takip ederek, Avrupa'ya taşınmasını öngörüyor.

Gürcistan enerji bakanı Aleksandr Hetaguri tarafından imzalanan yeni projenin ismi, Beyaz Akım... Proje, Nabucco'ya alternatif olarak Ukrayna tarafından teklif edilmişti. Projeye AB ve Londra'da bulunan "White Stream Pipeline Co" şirketi de destek veriyor.

Gürcü bakan imza töreninden sonra yaptığı açıklamada, yeni projenin Avrupa'nın enerji güvenliği için büyük öneme sahip olduğunu, projenin hem Gürcistan hem AB ülkelerinin çıkarlarına uygun düştüğünü söyledi. Boru hattının inşasına 2012 yılında başlanacağı belirtilirken, projenin ilk aşaması 2015 yılında bitmiş olacak. Beyaz Akım doğalgaz boru kemeriyle ilk aşamada 8 milyar kübametre doğalgaz taşınması planrlanıyor. Sonraki aşamalarda ise kemerin kapasitesi 24 milyar kübametreye kadar artırılacak. Nabucco projesiyle ise 31 milyar kübametre doğalgaz taşınması düşünülüyordu.

Azerbaycan yetkilileri Beyaz Akım projesi konusunda henüz bir açıklama yapmadı. Ancak önümüzdeki günlerde bu konuda bir açıklama yapılması bekleniyor. Özellikle de Nabucco projesinin uygulanmasının ertelenmesi ve ekonomik açıdan Azerbaycan'ın çıkarlarına uygun olmadığının birçok kez anlatılması, Beyaz Akım'a olan ilgiyi artırabilir. Diğer bir önemli mesele ise Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin sonucunun ortaya çıkması. İki ülke arasında sınırların açılması durumunda Azeri yönetiminin sadece siyasi çıkarları için uygun gördükleri Nabucco projesi gündemden çıkarılabilir.

Dünyabülteni

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.