Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

ABD' den Tartışmalı Karar: İran' a 25 Milyon Dolar Ceza

ABD Mahkemesi, idam edilen İsrailli için İran'ı 25 milyon dolar para cezasına çarptırdı. 

28 Mart 2009
ABD' den Tartışmalı Karar: İran' a 25 Milyon Dolar Ceza

Amerika'da bir mahkeme, İslami Direniş Hareketi (Hamas)'ın 15 yıl önce esir aldığı bir İsrailliyi idam etmesi nedeniyle İran İslam Cumhuriyeti'ni 25 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum etti.Mahkemenin kararının herhamgi bit bağlayıcılığı bulunmuyor.Uzmanlar ABD'nin bu kararının tartışmalı olduğunu ve psikolojik hareaktın bir parçası olarak değerlendiriyorlar.

İsrail ordusunda görev yapmakta olan ve aynı zamanda Amerikan vatandaşı olan Nahşun Waksman, Hamas üyesi direnişçiler tarafından İsrail'deki Ellud mevkiinde otobüs beklemekteyken 1994 yılında kaçırılmıştı. İdam edilmeden önce altı gün esir kalan Walksman, İsrail ordusunun kendisini kurtarma operasyonu düzenlemesi nedeniyle idam edilmişti.



Washington'daki Amerikan ceza mahkemesine göre İran, askerin öldürülmesinden sorumlu, çünkü mahkemeye göre İran, Hamas hareketine her türlü desteği vermiş ve Hamas üyelerinin eğitimi için lojistik desteği sağlamış bulunuyor. Tahran'ın söz konusu davaya cevap vermediği, bu yüzden mahkemenin de Waksman ailesinin lehine karar verdiği kaydedildi.

Mahkeme, İran'ı, İsrail askerinin ölmesinden dolayı ailesinin çektiği acı nedeniyle annesine 5 milyon dolar, altı kardeşine birer milyon dolar, Waksman'ın ölmeden önce çektiği acılar nedeniyle 2 milyon dolar, ileride okuduğu tıp fakültesinden mezun olarak doktorluktan kazanacağı paraya mukabil 3 milyon dolar ve geçen her sene için %6 oranında faiz olmak üzere toplam 25 milyon dolar para cezasına çaptırdı.

Davanın Amerikan Mahkemesinde görülme nedeninin Waksman'ın ailesinin tamamının İsrail vatandaşlığının yanı sıra Amerikan vatandaşı olmaları.

Hamas, o dönemde Waksman'ın İsrail hükümetinden kendisinin hayatını kurtarması için yalvardığının görüldüğü kasetleri basına dağıtmıştı. Hamas, İsrail yönetiminden tutsak askerin serbest bırakılması karşılığında Filistinli mahkumların özgürlüklerine kavuşmalarını talep etmişti.

Dünyabülteni

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.