Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Husiler İlerliyor, Suud Panikte

Yemen'de Husilerin ilerleyerek 2 dağı daha ele geçirmesi üzerine Suudiler ülkede bombardıman başlattı. Suudi bombalarının çok sayıda sivili öldürdüğü söyleniyor. 

26 Aralık 2015
 Husiler İlerliyor, Suud Panikte

Al-Masdar'ın haberine göre, Yemen'in güneyinde ilerleyen Husiler, Cevbel El-Esvad ve Cebel Sadbah'ı ele geçirdi. Bu dağlarda Husilerin tam kontrolü ele geçirmesi üzerine, Suudi Arabistan ülkede bombardıman başlattı.
 
Bölgeyi ayrım yapmaksızın bombalayan Suudi Arabistan'ın aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu çok sayıda sivili öldürdüğü bildiriliyor.
 
Birleşmiş Milletler verileri Suudi koalisyonunun Yemen'de öldürdüğü sivillerin sayısının 3 bini aştığını gösteriyor.
 
Hatırlatalım ki ABD menşeili silah üreticileri 7 ay önce Yemen’e başlattığı müdahaleden itibaren Suudi Arabistan’a tam olarak 8 milyon dolar değerinde silah sattı.
 
Suudi Arabistan’ın ve ortaklarının bölgede güçlenen İran etkisinden korkması savaş çıkarmalarına sebep oldu: Hem kanlarını hem de servetlerini tüketecek bunun yanında ABD’li ve İngiliz silah üreticilerine yıllar boyu yüksek karlar sağlayacak bir savaş. Yemen’in dağlık arazisi ve karmaşık politik arenası Afganistan’la yarışır nitelikte. Husi’lerin gerilla savaşındaki kapasitesi de Afganlılarla hemen hemen aynı, hatta birçok açıdan daha üstünler.
 
Husilerin hava saldırıları ve sınırlı sayıdaki kara birlikleriyle yenilgiye uğratılması neredeyse imkânsız. Ne Suudi Arabistanın ne de ortaklarının ise Husileri ve müttefiklerini yenilgiye uğratacak binlerce kişilik birlikleri Yemen’e çıkaracak ve muhafaza edecek kapasitesi de bulunmuyor. Bunun yanında yüksek oranlardaki kayıplarla baş edecek yeterlilikte siyasi sermayeleri de bulunmuyor. 
 
Husi savaşçılar ve Yemen ordusu Suudi sınır karakollarına başarılı saldırılar gerçekleştirdiler. Kısa dönemler için de olsa Suudi Silahlı Güçleri Cizan ve Necran gibi Suudi bölgesinde kalan kasaba ve köylerde Husi istilalarından dolayı kontrolü kaybetti.
 
Suudi Arabistan için en ciddi şey ise Suud Hanedanı içinde Kral Salman ve oğlu savunma bakanı Muhammed bin Salman’a karşı hoşnutsuzluk duyulması. 30 yaşındaki en geç ve deneyimsiz savunma bakanı olan Muhammed bin Salman uzun süredir oldukça dikkatli ve ihtiyatlı sürdürülen bir dış politikayı batırmış durumda. Tahtın varisi olarak da görülen savunma bakanı Saud hanedan üyeleri tarafından pervasız görülüyor. Suudi Arabistan kendi Vietnam’ı olacak bir savaşta dibe çekilirken şu anki liderliğe karşı hoşnutsuzluk elbette yükselecek
 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.